C-Force – Switch dongle

C-Force – Switch dongle

Het is misschien een beetje laat, maar waar we vandaag naar kijken is C-Force, voorheen bekend als Switch-Con op Kickstarter. Voor een snelle referentie; https://www.kickstarter.com/projects/switch-con/switch-con-worlds-first-hdmi-hub-for-switch-and-s8 

Waarom C-Force?

Eerlijk gezegd waren we op zoek naar een draagbare dock-oplossing omdat de officiële Nintendo Switch-dock zelf nog steeds een beetje aan de grote kant is. Kort gezegd hadden we een apparaat nodig dat de Nintendo Switch kon opladen en HDMI kon doorzetten een klein en portable formaat.

Wat is C-Force?

C-Force

Het is een USB-C-dongle die de volgende poorten en functies biedt:

  • 2x USB-C 3.1 poort (alt-mode is niet ondersteund, dus geen cascading display outputs)
  • 2x USB-A 3.1 prto
  • 1x HDMI, met ondersteuning voor 2160p at 30Hz of 1080p at 60Hz (maar levert ook 1920×1200 at 60Hz zonder problemen)
  • 1x USB-C vaste kabel voor gebruik met de Nintendo Switch of een anders USB-C apparaat.
  • 1x USB-C input voor tot aan 100W (volledige power voor bijv een 15″ MacBook * Pro).

Hoe C-Force tot stand is gekomen

Het project werd gelanceerd op Kickstarter onder de naam Switch-Con.

Het internet beweerde dat de adapters niet meer waren dan een nieuwe naam en een qua prijs verhoogde C-Force CF001. Het project werd later tijdelijk opgeschort en dook daarna opnieuw op, met als nieuwe naam C-Force zoals het internet dat min of meer oorspronkelijk als had vermoed.

In vergelijking met een Nintendo Switch dock kun je deze andere apparaten gebruiken en het past netjes in elke tas die je waarschijnlijk bij je hebt – met als enige opmerking dat je nog steeds een stroomadapter moet meenemen. Als je bijvoorbeeld een HDMI-adapter voor een laptop nodig hebt, kan de C-Force perfect aan je behoeften voldoen, want deze dongle doet dubbel werk.

Verpakking

C-Force box

We wisten dat het uit China zou komen dus toen we onze unit kregen we, waar niet zo verrast dat het alleen werd geleverd met een Chinese-handleiding.

Inbegrepen in de handleiding is een feedback vel met enkele lege regels, althans dat is een aanname, want het geheel is ook in het Chinees.

De doos waarin C-Force wordt geleverd, voelt aan alsof hij meer dan twee keer zo groot is dan nodig, maar misschien hebben ze deze zo verpakt dat de buig-radius van de kabel die aan de dongle is bevestigd, niet wordt overschreden.

Het meeste op de doos staat ook in het Chinees. Maar al met al is verpakking niet van groot belang.

Bouwkwaliteit en design

Het apparaat lijkt redelijk goed gemaakt, maar kan gewoon niet worden vergeleken met de standaard van de officiële accessoires van Nintendo zelf en producten van first-party fabrikanten zoals Hori. De letters boven de poorten zijn een beetje moeilijk te lezen; de bouw is niet helemaal strak en er waren een paar vlekken op het zwarte plastic tussen de USB-A-poorten.

De slimline kabel maken we ons een beetje zorgen om want dat kan zomaar het eerste zijn om te falen – en zoals het is gemaakt is deze niet vervangbaar wat betekend dat bij gebreken de C-Force waarschijnlijk bij het vuil kan.

De HDMI-connector was een beetje stijf – het was een extreem krappe sluiting bij het aansluiten van de kabel op het apparaat. De USB-C-aansluitingen lijken kabels goed vast te houden.

Functioneren

C-Force connected

Het werkt uit de doos in principe.

Bij voeding met de juiste 15V-voedingsadapter (vereist voor de HDMI-uitgang die door de Nintendo Switch wordt geactiveerd), werkt het precies zoals je zou verwachten dat een dock werkt.

De Nintendo Switch levert geen HDMI-uitvoer op de batterij of lijkt op dit moment in ieder geval beperkt zodat dit simpelweg niet kan.

Een aangename verrassing is dat dit werkt met al je USB-C-apparaten losgekoppeld – inclusief de Ethernet-adapter, dus als je een spel handheld op een bekabeld LAN moet spelen, zal C-Force toestaan dat dit gebeurt.

Nu voor wat kleine tegenvallers

Sinds de 4.0-update uitgegeven door Nintendo, moet C-Force opnieuw worden verbonden voordat het daadwerkelijk correct functioneert. In het verleden was dat geen probleem. Is het een nadeel, zeker, maar toch werkt het dan gewoon en tijdens gameplay-sessies heb je er verder geen problemen meer van.

Video als toelichting

video
play-rounded-fill

Ja, dat is eigenlijk wat te doen, direct van hun support aangegeven, niet de meest elegante oplossing ter wereld, maar prima.

Audio problemen

We hebben ook situaties opgemerkt waarbij de C-Force installatie wat audio niet door lijkt te kunnen zetten, we hebben dat niet opnieuw getest met andere HDMI-kabels. Maar bij bijvoorbeeld FIFA 18 voor de Nintendo Switch is met de C-Force aangesloten het audiocommentaar helemaal niet te horen.

Maar naast die twee dingen is de ervaring met de C-Force net zoveel als wat we ervan hadden verwacht. In de toekomst zullen we misschien op zoek gaan naar een meer robuustere oplossing, die ook rekening houdt met de stroomvoorziening etc.

Final Score
  • 65%
    Verpakking - 65%
  • 85%
    Design - 85%
  • 90%
    Portable - 90%
  • 92%
    Aansluitingen - 92%
  • 80%
    Prestaties - 80%
  • 70%
    Support - 70%
80%

Samenvatting

Als je op zoek bent naar draagbaarheid, doet de C-Force het prima. Het is klein, het kan al het nodige aan. Neem gewoon een stroomadapter mee (of zoals ons een Imuto 30000mah powerbank doen, ja, we weten dat dit ons nog geruime tijd bezig zal houden)

Ook als je op zoek bent naar een USB-adapter met meerdere poorten met 100W ondersteuning voor stroomvoorziening en een HDMI-uitgang voor een MacBook Pro, dan zit je hiermee goed.

Anders biedt het officiële Nintendo Switch-dock een elegante en goed gebouwde oplossing die onder bepaalde omstandigheden meer geschikt is, dus het is aan te raden om bij de Nintendo-oplossing te blijven, tenzij de dongle grootte meer geschikt is voor jouw doeleinden (we veronderstellen meestal de draagbaarheid, want dat was ook onze reden van aankoop)

Helaas met de recente updates is de C-Force niet zonder gebreken, maar krijgt hij de klus gewoon geklaard.