Dark Souls Remastered

Dark Souls Remastered

Praise The Swi… Sun! 

Eindelijk is het zover, het meesterwerk van From Software, door velen geroemd en door sommigen verguisd om de hoge moeilijkheidsgraad heeft zijn weg eindelijk naar de Nintendo Switch weten te vinden.

Deze geremasterde versie van het origineel uit 2011 die al een paar maanden op de andere bekende consoles uit is, is nu ook eindelijk op de Nintendo Switch te spelen en dat is goed nieuws voor iedereen die de game graag  portable willen spelen en een uitdaging niet uit de weg gaan!

dark-souls-remastered-screen

Mijn Dark Souls ervaring

Mijn eerste kennismaking met de Souls serie was in 2016  met Dark Souls 3 op de Xbox One. Ik had natuurlijk wel van de eerste drie (Demon Souls meegerekend) delen gehoord maar het trok me nooit om dit type game te spelen vanwege de hoge moeilijkheidsgraad. Toen ik eindelijk de moed bijeen geraapt had en besloten had om het derde deel in 2015 toch maar een kans te geven heb ik die game zes keer uitgespeeld en ben ik sindsdien een groot fan van de serie die een geheel nieuw onofficieel genre gecreëerd heeft in de wereld van videogames, het Souls Genre!

Hieronder vallen naast Demon Souls en natuurlijk alle Dark Souls delen bijvoorbeeld ook Bloodborne en Nioh die beide exclusief voor de Playstation 4 zijn uitgekomen.

Voor iedereen die net zoals mij destijds, nu aan zijn eerste Souls game wil beginnen, er lovende woorden over gehoord heeft of simpelweg niet weet waar ik het over heb, Dark Souls, de opvolgen van Demon Souls is een derde persoons actie role playing game die zich afspeelt in de duistere, horrorachtige wereld die Lordran heet en bestaat uit verraderlijke moerassen, schimmige steden en donkere catacomben waar op elke hoek wel één of ander luguber gedrocht staat die alles in het werk zal stellen om jou één of meerdere kopjes kleiner te maken!

video

En alsof dat nog niet erg genoeg is zijn er ook nog de vele valstrikken, door jezelf verkeerd getimede sprongen, smalle richeltjes en af en toe een vreemd camera standpunt waardoor je niet helemaal precies ziet waar je terechtkomt die je het leven zuur maken.

Dat jij dan als speler met een compleet arsenaal aan goed geslepen messen, zwaarden, bijlen en magische spreuken de meest schermvullende groteske demonen terug naar de onderwereld moet sturen en de wereld weer van het nodige licht moet voorzien klinkt dan ook niet als een simpele opdracht en laat mij je vertellen, dat is het ook niet, althans niet in het begin. 

Dat gezegd hebbende, dit is dan ook geen game voor de casual gamer die af en toe wat potjes FIFA of Fortnite speelt, elk gebied, elke vijand en elke eindbaas zullen je vaardigheden regelmatig op de proef stellen en laten je zien dat deze game niet voor iedereen is weggelegd.

Dit is een game die aandacht en toewijding van de speler vraagt. Dit is een game waar de oplettendheid van een havik en uiterste concentratie vanzelfsprekend beginnen te worden. Dit is een game die geen minimap, radar, objectives of pauze-knop heeft en waarbij je echt alles zelf zal moeten uitzoeken. Dit is een game waarbij je na tien keer falen gaat nadenken hoe je het de elfde keer toch misschien beter op een andere manier kan gaan doen.

dark-souls-remastered-you-died

En of die hoge moeilijkheidsgraad nu komt omdat de eindbazen in deze game vaak nog groter dan een gemiddelde stadsbus zijn en een zekere mate van angst bij de speler moeten inboezemen of omdat zelfs een goed getimede aanval van drie kleine hondsdolle ratten tegelijk voor een noodlottig einde kan zorgen, het feit is dat je het You Died scherm veel vaker gaat zien dan je eigenlijk lief is.

Is dat erg? Nee helemaal niet, want elke fout die aan de grondslag van één van je onvermijdelijke eindes ligt in Dark Souls Remastered heeft ook zijn leermomentje en op die manier leer jij je tactiek zo aan te passen dat het je al snel een stuk meer bedreven en makkelijker afgaat.

Wellicht is het grootste wapen in deze game dan nog wel de oplettendheid en bepaalde mate van concentratie die je moet hebben om de aanvalspatronen van je vijanden in je op te nemen om ze dan op een vakkundige manier te kunnen pareren en zo steeds een stukje verder te kunnen komen in de wereld van Dark Souls..

Naarmate je progressie maakt in de game en meer Bonfires unlocked (dit zijn save punten waar je onder andere kan levelen, andere spells kan toewijzen aan je uitrusting of je levens flesjes weer kan aanvullen zal je steeds meer gebieden vrijspelen.

Verhaal

Het verhaal van Dark Souls is behoorlijk in nevelen gehuld en als je na een kleine intro video wakker wordt in een ondergrondse gevangeniscel en je avontuur op het punt van beginnen staat heb je weinig tot geen idee wat je allemaal te wachten staat. Het verhaal zal zich naarmate je verder in het spel vordert, en met de vele NPC`s die de wereld rijk is spreekt iets beter uit de doeken doen maar dan nog houdt het allemaal niet over wat story wise verteld wordt.  

video

Dark Souls daagt je uit om elk gebied uit te pluizen, elke geheime locatie te ontrafelen en vaak meerdere malen met de vele NPC’s te spreken om de rijke geschiedenis die de wereld van Lodran rijk is tot je te krijgen. Er zijn een aantal youtube videos beschikbaar die het verhaal goed uit de doeken doen dus iedereen die tijdens het spelen geen idee heeft waar het over gaat adviseer ik dan ook om die even te kijken.

Gameplay

Wat natuurlijk een groot pluspunt is van de Nintendo Switch versie  van Dark Souls is dat deze versie in handheld overal gespeeld kan worden waar je maar wilt, in de trein, op school tussen de lessen door of op het werk. Het speelt allemaal zeer soepel, wel had ik op sommige punten last van de welbekende framerate drops zowel in docked als handheld mode en dan is ook goed te zien dat de Nintendo Switch versie niet goed kan meekomen met de andere consoles, die dan toch echt superieur zijn aan deze versie.

Waar Dark Souls Remastered op de PS4 en XBOX One op 60 fps lopen is de versie op de Nintendo Switch beperkt tot 30 fps( soms duikt het daar bij meerdere vijanden tegelijk op het scherm een stukje onder).

Dat is natuurlijk geen groot gemis dat de framerate gehalveerd is, al moet ik wel eerlijk zeggen dat ik de de XBOX versie dit jaar ook twee keer doorlopen heb en dan merk ik wel dat het voor mij persoonlijk iets fijner speelt met 60fps. Geen groot gemis maar ik wilde het toch even aanhalen.

Ook is dit voor mij de eerste game op de Nintendo Switch die ik gespeeld heb waarbij het knoppenschema gelijk aan die van de andere consoles is en daar bedoel ik mee dat de functie van de A en B knop zijn omgedraaid, dit was voor mij persoonlijk geen probleem omdat ik ook op de andere consoles speel maar voor iedereen die alleen op de Nintendo Switch speelt kan dit in het begin even wennen zijn.

video

Eindoordeel

dark-souls-praise-the-sun Volgens sommigen is Dark Souls één van de beste games ooit gemaakt, of ik dat ook vind laat ik even in het midden, feit is wel dat dit gewoon een goede remaster is van toch wel één van de betere games op de vorige generatie consoles.

Heb je een Nintendo Switch en wil je graag eens weten wat er nu zo goed aan Dark Souls is dan kan ik je gerust deze versie aanraden, dat je hem dan ook on the go kan spelen is natuurlijk een leuke extra die alleen de versie op Nintendo’s console kent.

Mocht je eerder dit jaar de Remastered versie op één van de andere consoles gespeeld hebben dan zal je weinig meerwaarde aan deze toch wel inferieure versie beleven behalve dan dat je hem in handheld kan spelen.