Super Mario Odyssey

Super Mario Odyssey

Een paar weken geleden kwam het nieuwste avontuur van onze favoriete italiaan, Mario, uit voor het grote publiek. Uit diverse zaken kunnen we opmaken dat de Super Mario Odyssey enorm goed is ontvangen. Of NintendoReporters van mening is dat alle lof van toepassing is gaan jullie nu uitvinden, we hebben namelijk een flinke review gemaakt de game.

Op voorhand

Wij hebben de game nog niet volledig uit. We zitten op iets meer dan 700 Power Moons maar hebben derhalve wel een aardig goed beeld van wat Super Mario Odyssey te bieden heeft en hoe deze in de algehele Mario serie past.

Aangezien dit onze eerste concrete game review is horen we sowieso van jullie graag feedback, over hoe we schrijven, of we teveel vertellen (we werken al met spoiler tags) etc. 

Verhaal – Super Mario Odyssey

Super Mario Odyssey Review
Het verhaal van Super Mario Odyssey zou een ieder bekend moeten zijn maar indien toch niet; Bowser heeft Peach ontvoert (zoals eigenlijk altijd wel het geval is) maar nu met het snode plan om met haar te gaan trouwen!

Mario probeert daar direct een stokje voor te steken maar Bowser heeft op dat moment de overhand en Mario moet zich vanaf  Cap Kingdom waar hij kennis maakt met Cappy opwerken tot hij Bowser uiteindelijk kan tegen houden.

Cappy zorgt ervoor dat Mario gebruik kan maken van de nieuwe capture move.Wanneer Mario Cappy gooit naar een object, personage of vijand dat geen hoofddeksel draagt, neemt Mario de gedaante daarvan aan.

Ok het verhaal is duidelijk neem ik aan, let’s a go!

video

Main game

Mario’s doel in Super Mario Odyssey is om zoveel mogelijk Power Moons te verzamelen zodat zijn schip de Odyssey genoeg kracht heeft om Bowsers locatie te bereiken. Om dat doel te bereiken moet Mario een heel aantal (14) Kingdoms bezoeken om daar de broodnodige Power Moons te vinden.

De werelden / kingdoms zijn stuk voor stuk prachtig en lijken de eerste keer dat je ze bezoekt erg groot en vol te zitten met mogelijkheden. Ieder Kingdom kent zijn eigen munt-eenheid, inwoners en uitdagingen.

Voor de main-game moet je een aantal vast objectieven afronden maar niets weerhoud je om de wereld verder te verkennen alvorens je een nieuw Kingdom wilt gaan bezoeken.

Gedurende de reis maak je ook kennis met een nieuwe set aan vijanden de Broodals welke in ieder Kingdom dienen als een soort van sub-baas. Iets wat heel erg herkenbaar is aan games uit Mario’s verleden Al met al kun je als je ervoor kiest om alleen de vast objectieven te volgen binnen pakweg 12-15 uur bij Bowser komen voor de ultieme confrontatie om te zorgen dat de trouwerij niet doorgaat.

Zonder er te diep op in te gaan; het gevecht met Bowser is leuk maar we hebben meer uitdagende Bowser confrontaties gehad. Het had wel iets pittiger mogen zijn naar onze bescheiden mening.

Dat is misschien een van de jammere punten aan de game, de main game had langer mogen zijn voor ons gevoel.

Post Game

Super Mario Odyssey Review - Power MoonsMaar post-game is er enorm veel te doen, je kunt namelijk met een heel karig aantal Power Moons naar de confrontatie met Bowser op aan. Maar heb je altijd eens een Mario wereld van na Bowser’s tirannie willen bezoeken en kijken wat er dan te doen is. Nou dit is de game om dat te doen. Post-game is er enorm veel te doen.

Er is naast het vinden van alle Power Moons die je nog niet hand gevonden iets wat je in ieder Kingdom kunt doen.

In ieder Kingdom bevind zich een Power Moon steen welke je post-game met Cappy kunt openen waardoor in veel gevallen het aantal te vinden Power Moons wordt verdubbeld. Dit kan omdat er nieuwe opdrachten, acties, NPC’s worden toegevoegd. Maar ook is Prinses Peach op verkenning gegaan van de Kingdoms, als dat maar goed gaat. En als klap op de vuurpijl, met een bepaald aantal Power Moons kun je naar de twee laatste Kingdoms die zich aan de donkere kant van de maan bevinden.

Zoals we al aangaven zijn we zelf ook met de Post game setting niet klaar want sommige Power Moons zijn enorm goed verstopt of tricky om te behalen. 

Het belangrijkste om hiervan weg te nemen is dat je na het verslaan van Bowser echt nog lang niet klaar bent en dat je Kingdoms nog diverse malen zult moeten gaan bezoeken.

Visueel

Super, gewoon super.

We hebben de game zowel docked als in handheld mode uren aan uren gespeeld en hebben op het grafische aspect eigenlijk niets te klagen. De game loopt vloeiend, laadtijden zijn vrijwel niet echt op te merken als je aan het spelen bent. De performance vinden we bijzonder knap.

Een oplossing die Super Mario Odyssey bijvoorbeeld gebruikt is het switchen van elementen naar 2D als ze ver genoeg weg zijn wat de frame-rate alleen maar ten goed komt.

Muziek

Super Mario Odyssey is een genot om naar te kijken maar ook zeker om naar te luisteren. De muziek voor ieder Kingdom, maar ook voor specifieke ruimtes is zo ontzettend goed gekozen. Sommige stukjes kennen wat muziekjes die je als het even tegenzit echt wel kunt schieten maar buiten dat is de game op audio vlak super.

Audio-spoiler; ja een audio-spoiler hebben we 1 dus alleen klikken als je het wilt weten!

Ook het feit dat je Post game de muziek zelf kunt kiezen als je aan het spelen bent is een enorm leuke toevoeging, want dat is volgens ons nog nooit mogelijk geweest in een main line Mario game.

Gameplay

Als er 1 ding vaststaat is het dat Mario games altijd een absoluut plezier zijn om te spelen omdat de controls zo goed werken. Dat is bij Super Mario Odyssey ook zeker zo. In het begin zijn sommige moves even wennen ook op gebied van timing maar als je dat door hebt speelt de game zo ontzettend natuurlijk.

We hebben de game het grootste deel van de tijd op een Nintendo Switch Pro Controller gespeeld en dat was super. Maar ook de tijd die we in handheld met de game doorgebracht hebben was uiterst aangenaam.

Extra – Throwbacks

Zonder te veel in te gaan op alle throwbacks die er gebeuren in Super Mario Odyssey (hint het zijn er echt veel), kunnen we zeggen dat ze allemaal enorm geslaagd zijn. Als je ook maar iets van de Mario-geschiedenis hebt meegemaakt bestaat er een kans dat je referenties tegenkomt waardoor je terug moet denken aan andere games uit de serie.

Alleen al om dat feit is de game enorm goed geslaagd want we denken natuurlijk enorm graag terug aan de jaren geschiedenis en plezier die Mario ons gebracht heeft.

Beste Mario ooit?

Super Mario Odyssey coverEen vraag waar we niet onderuit kunnen is of dit de beste Mario game ooit is. En dat vinden we eerlijk gezegd een heel lastige vraag om met een simpele ja of nee te beantwoorden. Grafisch is dit de beste Mario game ooit, geen twijfel over mogelijk. De hele soundtrack is ongekend goed en scoort dan ook hoog in de series. De gameplay is super zoals je mag verwachten van een Mario game. 

Klinkt allemaal als zijnde dat het de beste Mario game ooit is toch?

Maar we zijn het helaas niet met alle media eens die deze game een 10/10 100/100  etc. geven. En begrijp ons goed we HOUDEN van Super Mario Odyssey, maar er zijn een aantal zaken waardoor deze game, hoe geweldig goed hij ook is geen 100/100 game is (met daarbij de kanttekening dat die er nagenoeg nooit zijn)

Super Mario Odyssey is omwille van alle collectibles (999 (nee dit is geen grapje) ]Power Moons, Regional Coins, General Coins, hoeden, pakjes) en sommige manieren waarop je deze verdiend enorm te vergelijken met Banjo-Kazooie (zoals we de game al vergeleken in onze preview). En hoe goed dat als een vergelijking ook is, Mario is nooit een zogenaamde collect-a-thon geweest of in ieder geval niet van dat niveau als het echt op de collectibles aan komt. Zo voelt deze game voor ons post-game wel. We hadden zo graag een iets langere main game gezien.

Daarnaast vlieg je soms zo snel door Power Moons heen dat ze bijna aan gaan voelen als een normale collectible zoals eens standaard muntje. We hebben sessies gehad waar we in enkele uren honderden power moons hadden binnen gehaald. Iets meer spreiding had de game goed gedaan.

Moeilijkheidsgraad; deze had ook iets omhoog getild mogen worden, we snappen het met oog op de doelgroep absoluut maar voor ons Nintendo fans sinds dag 1 had het toch net iets pittiger gemogen. Dit neemt niet weg dat sommige stukjes echt wel uitdagend zijn maar we bedoelen het dan ook meer over het algemeen.

Wat de game heel goed doet na het main verhaal is je de eigen gelegenheid geven om te gaan verkennen. We moeten Super Mario Odyssey echter op geen enkel moment echt gaan vergelijken met een open world zoals dat bij Breath of the Wild het geval is. Super Mario Odyssey is een sandboxed omgeving met heel erg concrete limieten van het Kingdom.

We hebben het gevoel bij het schrijven van dit laatste gedeelte dat we misschien heel negatief klinken, dat zijn we echt niet maar we zijn wel realistisch en een stukje kritisch op wat we in een vervolg op Super Mario Odyssey toch nog anders zouden willen zien. Want si dit een dijk van een game, JA zeer zeker zelfs. Willen we een vervolg op de Nintendo Switch waarvoor deze als blauwdruk gebruikt gaat worden? 110% zeker! 

Ook zouden we DLC voor deze Mario titel zeker zien zitten, we missen het zelfs aangezien Nintendo het voor zoveel andere titels wel heeft gedaan. Verras ons maar Nintendo, breng ons meer Super Mario Odyssey!!

Maar nee voor ons is dit geen 100/100 game (ik denk dat we in de toekomst ook niet echt snel een 100/100 rating zullen uitgeven, daarvoor zijn we misschien te nuchter, misschien te eerlijk en te kritisch) maar omdat deze game toch heel dicht bij komt kunnen wij niet anders stellen dan dat het een meesterwerk is.