Galaga


Galaga

Het doel van Galaga is om zoveel mogelijk punten te scoren door insectenachtige vijanden te vernietigen. De speler bestuurt een starfighter die links en rechts langs het speelveld kan bewegen. Vijanden zwermen in groepen in een formatie bij de bovenkant van het scherm en vliegen dan richting de speler, waarbij ze bommen schieten naar de jager. Het spel eindigt wanneer de laatste jager van de speler verloren is gegaan, door te botsen met een vijand of een van de kogels, of door te worden gevangen.

Galaga introduceert een aantal nieuwe functies ten opzichte van zijn voorganger, Galaxian. Hiertoe behoort de mogelijkheid om meer dan één kogel per keer af te vuren, een telling van de “hit / miss ratio” van de speler aan het einde van het spel en een bonus “Challenging Stage” die elke paar niveaus voorkomt, waarbij een reeks van vijanden vliegen in vaste patronen op en uit het scherm zonder te schieten op het schip van de speler of proberen erin te botsen. Deze stadia kennen een grote bonus toe als de speler erin slaagt elke vijand te vernietigen.

Een andere gameplay-functie die nieuw is voor Galaga is het vermogen van vijanden om de jager van de speler te vangen. Terwijl de speler slechts één jager bestuurt, probeert een “baas Galaga” (die twee schoten neemt om te doden) periodiek de jager te vangen met een trekstraal. Als dit lukt, voegt de jager zich bij de vijandelijke formatie. Als de speler meer levens heeft, wordt het spel hervat met een nieuwe jager. De gevangen vechter vliegt naar beneden met de vijand die hem heeft gevangen, schiet op de speler, net als normale vijanden, en kan worden neergeschoten en vernietigd. De speler kan de jager bevrijden door de baas Galaga tijdens de vlucht te vernietigen, waardoor de gevangen genomen jager verbinding maakt met de huidige jager van de speler, zijn vuurkracht verdubbelt maar ook een doelwit tweemaal zo groot maakt.

Galaga heeft een exploiteerbare bug die ervoor kan zorgen dat de aanvallers stoppen met kogels schieten op de speler, vanwege een coderingsfout. Bovendien, vergelijkbaar met de beroemde “Split-Screen bug” in Pac-Man, bestaat er een bug in Galaga waarin het spel “over rolt” van niveau 255 naar niveau 0. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de machine kan dit leiden tot om het spel uit te stellen. Hiervoor moet het apparaat worden gereset of moet er worden gefietst om een ​​nieuw spel te starten.