Mario Golf: Toadstool Tour


Mario Golf: Toadstool Tour

Het is het favoriete tijdverdrijf van profvoetballers, directeuren en nu ook van loodgieters, prinsessen, dinosauriërs en apen. In Mario Golf: Toadstool Tour voor de Nintendo GameCube, het vervolg op het populaire Mario Golf 64 voor de Nintendo 64, spelen zich op de golfbaan de meest waanzinnige en spectaculaire gebeurtenissen af.

Het bekende zooitje ongeregeld – Mario, Luigi, Peach, Donkey Kong, Wario en anderen – hebben hun golfbroeken aangetrokken (dat ging bij Wario niet al te gemakkelijk, en bij Donkey Kong lijkt de broek eerder op een stropdas) om dat met putjes bedekte witte balletje in het holletje te krijgen. Het Toadstool Tour-kampioenschap met z’n ontelbare, hindernisrijke golfbanen beloont alleen de allerbeste golfer. Met jouw hulp kunnen de door jou gekozen characters die cup breed grijnzend omhoog houden.

Betreed de vele golfbanen in Mario Golf: Toadstool Tour en tranen van ontroering om zoveel schoonheid zullen uit je ogen spatten. De realistische golfbanen kenmerken zich door sappig groen gras, heuveltjes, verraderlijke waterpartijen en ondoordringbare bosranden – maar je komt ook maffe Nintendo-varianten tegen op beroemde monumenten zoals Mount Rushmore, waar de hoofden van de gerespecteerde Amerikaanse voorvaders zijn vervangen door de ondeugende smoeltjes van Yoshi en Luigi.

Maar in Toadstool Tour vind je ook gloednieuwe banen met een Mushroom Kingdom-thema – banen versierd met die bekende paddestoelen met stippen, bellenbomen, en de gevaarlijke Piranha Plant en Chain Chomp. Zelfs warpbuizen die de bal van de ene plek naar de andere plek zappen zijn van de partij. In zo’n omgeving gelden andere regels, en zo kan het zijn dat een geboren verliezer patsboem op de eerste plaats staat. Maar ook je vaardigheid met het nieuwe balmep-systeem van Mario Golf: Toadstool Tour speelt een grote rol in het bereiken van het erepodium. Het systeem met de powerbalk zul je herkennen – druk op de A-knop om de bewegende powerbalk op het moment dat je de gewenste slagkracht heb bereikt te stoppen. Maar er zijn nu twee manieren om te slaan. Beginners kunnen alles behalve slagkracht op de automatische stand zetten. Ervaren spelers kunnen snelle combinaties van de A- en B-knoppen gebruiken waarmee ze de bal topspin, backspin, slice en meer kunnen meegeven. Een beetje oefening met dit fantastische nieuwe systeem maakt het voor de ervaren speler mogelijk om de bal met een noodgang richting hemel te meppen of loeihard naar beneden te laten duiken alsof de bal tegen een onzichtbaar plafond ketste.

Voeg daar aan toe: een golftas vol met golfclubs en putters (waarmee je allemaal verschillende slagen kunt uitvoeren), extra zij-effect-mogelijkheden en de optie om een Power Shot te geven vol speciale effecten, en je zult zien dat het zeer bevredigende, uitgekiende besturingsysteem van Mario Golf: Toadstool Tour je uit de neteligste situaties zal redden. Voor wie Mario Golf nieuw is, is het prettig te weten dat het niet uitsluitend bogey’s zijn die de klok slaan. Een pijl geeft de baan van de bal aan (weliswaar in een ideale wereld zonder wind, heuvels, obstakels en balgestuiter; we willen het je ook weer niet makkelijk maken). Een handig raster dat over de baan wordt geprojecteerd geeft al die gevaarlijke heuveltjes, kuilen en bochten weer. Daarnaast is de camera je beste vriend. Dus zet hem lekker hoog als je de hole vanuit de wolken wilt zien of zet hem een eind verderop neer om het terrein op die plek van dichtbij te bekijken. Heel erg handig. Tijdens je tocht langs de steeds moeilijker wordende golfbanen vol lastige bochten, gapende diepten en vele, tot razernij drijvende, waterpartijen – word je getrakteerd op een overvloed aan schitterende animaties. Het realisme druipt van Mario en co. af als ze de golfclub naar achteren zwaaien. En als ze de bal raken zie je een explosie van fraaie glinstertjes (en de woorden ‘NICE SHOT!’ (mooie klap) verschijnen in beeld als je precies op het goede moment op de knop(pen) drukt). Ze juichen of balen bij elke birdie, bogey en hole-in-one. Princess Peach ziet er beter uit dan ooit, net terug van haar Super Mario Sunshine-vakantie en in het minst verhullende minirokje tot nu toe. En natuurlijk kom je ook niet meer bij als je de enorme vuisten van DK om zo’n relatief klein golfclubje heen gedraaid ziet.

Mario Golf: Toadstool Tour komt echt tot leven als twee, drie of vier spelers een potje gaan golfen – vooral omdat je met een druk op je vierpuntsdruktoets je character wat ‘aanmoedigingen’ kunt laten roepen op precies het moment dat je tegenstander de bal probeert te raken. Kijk hoe je tegenstander in woede uitbarst en wees blij dat het geen echte golfclubs zijn, misschien vond je er anders wel een om je nek heen gewikkeld! En alsof dat nog niet allemaal genoeg is kun je de character van Mario Golf Advance Tour voor de Game Boy Advance en die van Mario Golf: Toadstool Tour voor de Nintendo GameCube via een Nintendo GameCube Game Boy Advance-snoer uitwisselen.

Mario Golf: Toadstool Tour combineert twee geweldige dingen (de Mario-wereld en golf) en voegt ze op zo’n perfecte en plezierige manier samen dat je je bijna niet kunt voorstellen dat dat niet altijd zo geweest is. En ook hoef je geen gênante ruitjesbroek te dragen. Alhoewel dat natuurlijk wel tot de mogelijkheden behoort, mocht je dat toch willen…

Ad