Super Mario Sunshine


Super Mario Sunshine

We hebben lang moeten wachten op een geschikt vervolg op Super Mario 64, het spel dat het videospellenklimaat behoorlijk op zijn kop heeft gezet in 1996. Maar een korte blik op Super Mario Sunshine maakt duidelijk dat Shigeru Miyamoto, Nintendo’s belangrijkste spellenbrein, de afgelopen zes jaar bezig geweest is om het magnifieke Nintendo GameCube debuut tevoorschijn te toveren dat opleeft aan de verwachtingen van Mario.

Super Mario Sunshine trapt af met Mario die genoeg rode T-shirts en blauwe tuinbroeken inpakt om weken mee vooruit te kunnen en wegvliegt met Princess Peach voor een welverdiende vakantie op een zonovergoten tropisch eiland. Maar de rust en ontspanning duurt niet lang. Een achterbakse vandaal heeft het prachtige landschap vervuild – en om de zaken nog erger te maken, hij lijkt als twee druppels water op Mario! Terwijl zijn snor ongetwijfeld recht overeind staat van woede, gaat Mario op pad om het eiland schoon te vegen – en zijn naam te zuiveren.

Wat dat betekent voor jou is een 8-centimeterschijfje overladen met het beste Mario-avontuur tot nu toe. Je rent, springt vooruit, springt omhoog, schuift en klimt om je weg te zoeken in een ongekend uitgestrekt en adembenemend mooie 3D-wereld, terwijl je zowel de magnifieke als ook het onmiddellijk boeiende Mario-spel in je opneemt.

CI7_GCN_SuperMarioSunshine.png

Maar het zou geen Mario-avontuur zijn zonder een verbazingwekkend nieuwtje. En in Super Mario Sunshine is het die merkwaardige watergevulde pomp die op de rug van de gezette loodgieter gebonden is. Aan de ene kant is dit op waterkracht aangedreven instrument Mario’s manier om de modderige troep die de pseudo-Mario gemaakt heeft, op te ruimen – en de krachtige waterstraal gaat samen met een aantal van de stoerste watereffecten waar je ooit getuige van bent geweest. Maar de rugzak kan ook gebruikt worden om door de heldere hemels van het eiland te vliegen, om Mario te helpen bij het duikelen als hij zich aan touwen vastgrijpt, om onze getuinbroekte vriend over meertjes te propellen terwijl hij op leliebladeren stapt… en massa’s aan nog-niet-onthulde geheime functies uit te voeren tijdens Mario’s quest om de kracht van Shine op het eiland te herstellen.

Mario loopt vele van zijn oude vrienden tegen het lijf tijdens Super Mario Sunshine – vreugde der vreugden, hij springt zelfs even op de rug van Yoshi om van de vijanden over het gehele eiland moes te maken. En hij tovert een aantal nieuwe moves tevoorschijn, waaronder een indrukwekkende tollende sprong en een verbeterde buikslide die behendig gebruik maakt van de gladde modderlaag die het eiland bedekt.

Zoals gewoonlijk, bewaart Dhr. Miyamoto het beste geheim van het spel onder zijn Mariopet – en je kunt ervan op aan dat Super Mario Sunshine in vuur en vlam staat van briljante set-stukjes, adembenemende werelden en geheimen zonder weerga net als elk Mario-avontuur tot nu toe. Voor bezitters van een Nintendo GameCube , ziet de toekomst er echt rooskleurig uit…

Ad