Nintendo fan sinds dag 1

Nintendo fan sinds dag 1

We dachten dat het voor de eerste editorial wel look zou zijn om kennis te maken met hoofd van de NintendoReporters redactie, Patrick Dankers. Welke naast fervent gamer ook Nintendo fan is sinds dag 1! Zie zijn pad naar de Nintendo Switch.

Ik kan mijn eerste kennismaking met videogames nog steeds als de dag van vandaag voor de geest halen. Iets wat waarschijnlijk menig lezer kan beamen; Super Mario op de Nintendo Entertainment System (NES). Sindsdien ben ik betoverd door de wereld van Nintendo en ben ik een die-hard Nintendo fan. 

Stukje Geschiedenis

Nintendo (Japans: 任天堂, ニンテンドー “Nintendō”) is een Japans bedrijf dat is opgericht in Kioto, Japan op 23 september 1889 door Fusajiro Yamauchi.

Nintendo begon als fabrikant van handgemaakte hanafuda-kaarten, voor gebruik in het gelijknamig Japans kaartspel. In de tweede helft van de twintigste eeuw begon het bedrijf te experimenteren met andere producten, waaronder speelgoed.

Via speelgoed belandde Nintendo dan uiteindelijk bij videogames: in de jaren zeventig van de 20e eeuw begon het bedrijf met het ontwikkelen en produceren van coin-opmachines oftewel speelapparaten. In 1980 bracht Nintendo zijn eerste draagbare console uit: de Nintendo Game & Watch. Dit apparaat was tevens het eerste draagbare videospel met een lcd-scherm en een microprocessor.

Geboorte van een Nintendo fan

nintendo_logoIn 1985 bracht Nintendo haar eerste thuis gaming console de Nintendo Entertainment System (NES). Om dan te zeggen dat ik een fan sinds 1985 was gaat een beetje ver, ondergetekende zag in Augustus dat jaar voor het eerst de wereld.

Nee het is in 1988/1989 geweest dat ik mijn eerst echte aanraking had met gaming en hoe kon dat ook anders dan met de NES.

Ik zal nooit vergeten dat ik voor het eerste Super Mario Bros speelde op de NES. Ik denk dat deze game alleen verantwoordelijk was voor de liefde voor games èn Nintendo die ik nu heb.

 • 1985 Nintendo Entertainment System [NES]

  De NES heeft me ‘verslaafd’ gemaakt aan gaming èn Nintendo. Dat is 1 ding wat zeker is. Buiten de Super Mario Bros titels wil ik dan ook zeker even vermelden; Final Fantasy, Kirby’s Adventure, Kid Icarus, Metroid, Megaman (serie),Castlevania, Legend of Zelda wat stuk voor stuk titels zijn die de weg vrij hebben gemaakt voor wat we als de gaming wereld van nu kennen.

 • 1988 Nintendo Game Boy [GB]

  Meerdere games mee kunnen nemen als je ergens naar toe moet? Ik denk dat mijn ouders allang blij waren dat de GB me rustig kon houden in de auto of als ik ergens mee naar toe moest. Games krijgen al mijn aandacht.

  Wat heb ik die grijs gespeeld die grijze Gameboy! Qua titels natuurlijk; Tetris, Pokémon (serie), Link’s Awakening, Super Mario Land (voornamelijk Six Golden Coins), Wario Land, Kirby’s Dream land, Megaman. 

  Nam je de GB mee dan was ik mee.

 • 1991 Super Nintendo Entertainment System [SNES]

  super-nintendo-logoPffoe, hebben we even? Voor mij misschien wel de Nintendo console die me voor altijd en eeuwig aan Nintendo heeft gebonden. De SNES had zo enorm veel goede titels en genoot destijds van zo enorm veel third party support. Waar moet ik beginnen met titels; Donkey Kong Country (series), Megaman X (series) Super Mario World, Yoshi’s Island, Super Mario All-Stars Super Metroid, Super Mario Kart, The Legend of Zelda – A Link to the Past, Super Castlevania, Contra III, Street Fighter (series), Teenage Mutant Ninja Turtles, Kirby Super Star, Super Punch-Out, Mortal Kombat (series), Ghouls ‘n Ghosts, Sunset Riders, Final Fight (series), Killer Instinct en dan vergeet ik er vast nog enorm veel.

  Met een oudere neef van me heb ik Super Mario Kart en de Street Fighter series zoooo enorm veel gespeeld. Als dat concreet bijgehouden zou worden zoals dat nu gebeurd on consoles / handhelds hadden we daar 1000+ uur in zitten, dat weet ik ontzettend zeker.

  De Super Nintendo zal voor altijd een enorm speciale plek in mijn hart hebben. 

 • 1995 Nintendo Virtual Boy [NVB]

  De eerste console van Nintendo waar ik eigenlijk niets mee had, ik vond het concept interessant maar het kon me niet pakken. Helaas voor Nintendo was ik niet de enigste en is de Virtual Boy geen succes geweest.

 • 1996 Nintendo Game Boy Pocket [GBP]

  De baby versie van de Game Boy. Nee echt het scheelde een redelijk stuk want de oorspronkelijke Gameboy zou je kunnen aanzien als een concrete baksteen in vergelijking met hoe handhelds nu zijn. De GBP was vooral handig omdat hij minder batterijen nodig had dan zijn grote broer. Titels waren echter niet echt exclusief voor de GBP.

 • 1996 Nintendo 64 [N64]

  n64-logo3D. Ik zal de dag dat ik de N64 voor het eerst in actie zag tijdens een event in de RAI in Amsterdam nooit vergeten. Ik was weggeblazen toen ik games zoals Super Mario 64 en Waverace 64 voor het eerst kon spelen.

  De N64 heeft zo een enorm goed game library gehad met titels die tot op deze dag als vergelijking worden gehanteerd, met name de titels van Rare(ware); Banjo Kazooie, Banjo Tooie, Conker”s Bad Fur Day, Goldeneye, Perfect Dark, Diddy Kong Racing, Donkey Kong 64, Killer Instinct Gold, Jet Force Gemini.

  Tel daarbij op titels zoals Mario Kart64, MarioTennis, Yoshi’s Story,  Mario Party (series), Paper Mario, Starfox 64 (ook wel Lylat Wars), Super Smash Bros. en dan heb je nog de meesterwerken The Legend of Zelda – Majora’s Mask en The Legend of Zelda – Ocarina of Time.

  Ik denk dat je wel kunt afleiden aan de titels dat ik enorm veel heb gehouden van deze periode.

 • 1998 Nintendo Game Boy Light [GBL]

  De GBL is een vervolg op de GBP maar eigenlijk alleen gelanceerd in Japan. De backlight aan de achterkant was iets nieuws waardoor de GB titels van toen duidelijker konden worden weergegeven. Via een import shop heb ik er even op gespeeld maar ik wist al van de komst van de GBC en de GB en GBP volstonden voor me toen.

 • 1998 Nintendo Game Boy Color [GBC]

  EINDELIJK kleur op de handheld.

  De titles die het meest bij staan zijn misschien wel de DX titels, Super Mario Bros Deluxe, Pokémon Yellow en de Zelda games; Oracle of Ages, Oracle of Seasons en Link’s Awakening DX.

 • 2001 Nintendo Game Boy Advance [GBA]

  Meer kleuren, rumble, system clock, gyroscoop. SNES achtige graphics? Im in!
  Qua titels; Megaman Zero, Mario Kart Super Circuit, Mario vs Donkey Kong, Chu Chu Rocket, Mario & Luigi Superstar Saga, Astroboy, Pokémon (series), Legend of Zelda – The Minish Cap, Legend of Zelda – A Link to the Past , Metroid – Zero Mission, Castlevania (series).

 • 2002 Nintendo GameCube [GCN]

  nintendo-gamecube-logoAls ik aan de Gamecube denk moet ik meteen aan het boot geluidje denken. Juist die ja! Maar ook aan de Wavebird controller. Voor het eerste draadloze controllers op een console. En ja ik heb deze controlles nog steeds omdat ze bruikbaar zijn op Wii, Wii U en blijkbaar ook op de Nintendo Switch.

  Ondanks de concurrentie die Nintendo deze generatie heeft gehad op gebied van Microsoft en Sony is het indrukwekkend om te zien wat er allemaal voor de console is uitgekomen.

  Als ik even terug denk aan titels; F-Zero GX, Star Fox Assault, Mario Party (series),  Metal Gear Solid – The Twin Snakes, Pikmin (series), Kirby’s Air Ride,  Soul Calibur II, Sonic Adventure (series),  The Legend of Zelda – Four Swords Adventures, Metroid Prime (series), Paper Mario: The Thousand-Year Door, Luigi’s Mansion, Mario Kart Double Dash!!, Super Mario Sunshine, Super Smash Bros. Melee, The Legend of Zelda – Wind Waker, The Legend of Zelda – Twilight Princess. Ook hier vergeet ik vast en zeker wel iets.

 • 2003 Nintendo Game Boy Advance SP [GBASP]

  De opvouwbare Special Project versie van de Gameboy Advance. Vanwege het formaat en de bescherming heb ik er destijds een gehaald. Geen unieke nieuwe titels want in feite bleef het natuurlijk een Game Boy Advance.

 • 2003 Nintendo DS [NDS]

  In alle eerlijkheid heeft de DS familie me nooit echt weten te pakken, of dat te wijten is aan de limitaties van het systeem. Misschien wel maar ik heb ze allemaal eigenlijk overgeslagen.

 • 2006 Nintendo Wii

  Motion Controls dat is het eerste wat in me opkomt maar ook dat nagenoeg iedereen een Nintendo Wii heeft gehad. Door juist niet de direct concurrentie aan te gaan met Sony en Microsoft maakte Nintendo een enorm succes mee met de Nintendo Wii. Ze hadden weer een product wat op gebied van mogelijkheden verder was dan dat van de concurrenten.

  Qua titels; Punch-Out!!, De Blob, Super Smash Bros. Brawl, Metroid Prime 3 – Corruption, Zack and Wiki: Quest for Barbaros’s Treasure, Kirby’s Epic Yarn, Mario Kart Wii, Sonic Colors, Donkey Kong Country Returns, The Legend of Zelda – Skyward Sword, Xenoblade Chronicles, New Super Mario Bros. Wii, Super Mario Galaxy (series) en dan vergeet ik min of meer express nog een heleboel titels.

 • 2011 Nintendo 3DS [3DS]

  3D zonder bril op je console. Ik moest dat proberen. Maar ik merkte al snel dat dit voor mij niet echt weggelegd was. Als brildrager is 3D zien al iets lastiger, maar ik kon het nagenoeg niet waarneemn op de 3DS, jammer.

 • 2012 Nintendo Wii U

  Misschien wel een van de meest onderschatte consoles ooit. Helaas heeft de Wii U het moeilijk in een tijdperk waar het tegen de nieuwste Sony en Microsoft consoles moet opnemen. Dit met als voornaamste twee problemen; niet al te beste marketing vanuit Nintendo kant maar ook het gebrek aan goed third-party support.

  Als je verder kijkt dan dit, dan is het een uitermate leuke console met titles zoals; HD remakes van Twilight Princess en Wind Waker, Bayonetta (series), Pikmin 3, Mario Kart 8, Super Mario Maker, Axiom Verge, Super Smash Bros Wii U, Super Mario 3D World, Splatoon en Donkey Kong Country – Tropical Freeze om er maar een aantal te noemen.

  Qua gamepad was Nintendo misschien net zoals bij de Virtual Boy zijn tijd te ver vooruit.

 • 2016 Nintendo Classic Mini: NES / 2017 Nintendo Classic Mini: SNES

  Ik pak deze twee even samen want in beide gevallen heb ik er dezelfde mening over; SUPER dat ze op een dergelijke manier terug komen zodat mensen jonger dan mij er kennis mee kunnen maken. MAAR met de kanttekening dat de game libraries niet alles bevatten wat de consoles in het verleden zo enorm goed hebben gemaakt en dat is ontzettend jammer. Ik snap het, het heeft met licenties te maken maar niet qua alle titels die missen.

  Dat en de reden dat ik veel titels al kan spelen als een Virtual console titel maakt het zo dat ik deze twee als echte toevoegingen skip.

  In de toekomst als er een Nintendo Classic N64 of Nintendo Classic GCN komt sta ik als 1 van de eerste klaar met mijn pre-order. Dit omdat beide consoles super waren net zoals zijn voorgangers maar ook omdat lang niet alles van deze systemen beschikbaar is op een virtual console (of zal komen). Ik hoop echter wel op een goede selectie aan games.

 • 2017 Nintendo Switch

  Hybrid console …. WOW! Altijd je game spelen of je nu thuis of onderweg bent. De droom van elke gamer en ook zeker van ondergetekende. Ik heb met de Nintendo Switch al op zoveel ongebruikelijke plekken gegamed (van vliegtuig tot strand tot werk tot thuis tot ???

  Ik ben nog steeds niet overal met de Nintendo Switch geweest maar het KAN.

Als ik kijk naar het succes wat Nintendo lijkt te hebben met de Switch maakt dat me enorm blij. Zoals gezegd door een aantal partijen; De gaming community als een geheel is sterker als Nintendo het goed doet. En ik hoop dat ze het nog jaren mogen doen want deze fan sinds dag 1 is nog lang niet klaar met Nintendo!

Zoals je kunt zien heb ik een heel rijke gaming historie achter me. Incidenteel heb ik ook uitstapjes gemaakt naar andere consoles Sony Playstation (1 en 2), SEGA Dreamcast en op pc. Maar nergens voelde het zoals het bij Nintendo doet!

Nintendo dank je!