Tijdloze Nintendo muziek

Tijdloze Nintendo muziek

Als je het hebt over videogames dan heb je het vaak over hoe ze grafisch voor de dag komen. Of in ieder geval dat is waar de massa naar kijkt. Dan heb je nog een groep die graphics leuk vindt maar meer kijkt naar wat een game brengt op basis van gameplay. Misschien is die laatste groep, de groep waar ik me het meest bij aansluit. Beide hebben absoluut hun waarde, en Nintendo legt de nadruk op gameplay over graphics maar er is 1 ding wat vaak over het hoofd gezien wordt en dat is de Nintendo muziek.

Van soundtrack tot orchestra

killer-instinct-killer-cutsNintendo heeft een enorm rijke muziekgeschiedenis. Iedereen die de eerste twee noten van het Super Mario Bros theme hoort weet waar ik het over heb en dat is maar een voorbeeld. Nintendo zelf is gezegend met een man als Koji Kondo.

Muziek van games uit de Super Mario, Legend of Zelda, Donkey Kong -series zijn allemaal zo instant herkenbaar en geliefd door mensen.

Vroeger snapte Rare dit bijvoorbeeld al wel; bij diverse van hun releases kreeg je een soundtrack (zolang de voorraad niet op was). Ik zal nooit Killer Instinct op de SNES vergeten met Killer Cuts of de DKC soundtracks.

Nintendo muziek als het goed gedaan is … is het tijdloos!

Sure soms heb je Nintendo muziek in games die goed is maar waarvan je denkt kon het beter? Laten we een recente game als voorbeeld pakken; The Legend of Zelda – Breath of the Wild.

donkey-kong-country-dk-jamzDe game is te herkennen aan het minimale gebruik van muziek als je in de overworld bent, iets wat totaal tegenovergesteld is van wat we van Zelda games gewend zijn. Maar het past. Had hier een full blow orchestral invulling ook kunnen passen … vast en zeker.

Voor degene die niet zo goed bekend zijn met Nintendo muziek, voor de Nintendo 64 games, The Legend of Zelda – Ocarina of Time en The Legend of Zelda – Majora’s Mask heeft Nintendo volledig orchestrated muziek uitgebracht.

Nintendo muziek die ik tot op de dag van vandaag nog steeds super gaaf vind maar die bijna niet meer voor een ‘normale’ prijs aan te komen is. Laat staan digitaal via een van de muziekdiensten die de scepter zwaaien.

Maar de muziek van Nintendo is ook een inspiratie voor velen, laten we in de Zelda-trend blijven en luister eens naar Taylor Davis – Melodies of Hyrule: Music From The Legend of Zelda

video
play-rounded-fill

of Lindsey Stirling – Zelda Medley

video
play-rounded-fill

Kortom had een dergelijke muziek bij BOTW gepast … ja toch?

Maar Nintendo heeft zoveel leuke titels met echt leuke muziek dat het ontzettend jammer is dat de muziek niet goed te verkrijgen is. Gelukkig zijn er zo nu en dan alternatieven … maar hoe gaaf die ook zijn (zie bijvoorbeeld onderstaande van The Marcus Hedges Trend Orchestra) ik zou graag het origineel willen.

video
play-rounded-fill

Voorwoord

Toen ik origineel het idee voor deze editorial had, kwam net in het nieuws dat er een 5 disc Soundtrack voor Breath of the Wild ging komen kort gevolgd door een Super Mario Odyssey soundtrack … in Japan. Ik heb derhalve even gewacht met dit item maar dan komen we denk ik op het belangrijkste punt wat ik met deze editorial wil maken;

Beschikbaarheid Nintendo muziek

Het is eigenlijk een grote schande dat de soundtracks (OST)  nagenoeg niet aan te komen zijn in zowel Europa als in de Verenigde Staten. En ja ik weet dat er mogelijkheden zijn om het nodige te importeren via websites als PlayAsia.

Maar we leven echter in een digitale eeuw en het zou zo mooi zijn als Nintendo ervoor zou kiezen om de OSTs van games zoals Super Mario Odyssey, Legend of Zelda – Breath of the Wild beschikbaar te maken. Daarbij denk ik natuurlijk aan diensten zoals Apple Music en Spotify. 

Ubisoft heeft dat wel gedaan met Mario + Rabbids – Kingdom Battle en hoe raar dat mensen misschien in hun oren klinkt, ik heb die soundtrack al wel denk ik 30+ keer geluisterd. Vooruit dat hij door Grant Kirkhope is helpt enorm mee want ik ben een fan van zijn werk.

Als je er over nadenkt is het eigenlijk niet heel erg slim van Nintendo om hun muziek niet goed beschikbaar te maken. Laat me een voorbeeld geven waarom ik daar echt van overtuigd ben;

De animated Mario film

mario-animatedYes die twist had je niet aan zien komen, maar wat is de hele reden dat Nintendo met Illumination Entertainment aan de slag is? Nou 1 ze willen een partij die samen met ze een goede representatie geeft van Mario. Dat vertrouw ik het bedrijf achter de Minions en Despicable Me absoluut toe.

Waarom ik vermoed dat het een succes gaat worden? 1 we hebben het hier over animatie (waar Illumination Entertainment echt wel goed in is) en we hebben het over Nintendo. Nintendo zal nooit of te nimmer het fiasco van de Super Mario Bros. movie meer willen hebben en zal de vinger strak om de pols houden.

Maar de reden waarom Nintendo een Mario film maakt met ze is heel simpel; ze willen meer mensen bekend maken met Super Mario en Nintendo. 

Helemaal niet gek en dat gaat ze zeker lukken want je kan er vergif op innemen dat de Mario animated movie marketing op standje 110 zal gaan krijgen.

Soundtracks anno 2018

Dus even terug naar Soundtracks … wat werkt er naast films in bioscopen goed? Muziek via digitiale diensten…  juist! Nintendo zou heel wijs zijn als ze reeds bestaande en toekomstige soundtracks gaat aanbieden op digitale platformen zoals Apple Music en Spotify. Als is het doel ‘alleen’ maar om bij een groter publiek bekend te geraken.

Soundtracks van Super Mario 64, Galaxy, Banjo Kazooie, Donkey Kong, Yoshi nah ik kan zo nog wel even doorgaan maar dat zou toch mooi zijn of niet?

Moet het gratis?

Bij voorkeur vanuit een Nintendo standpunt; misschien zelfs wel gewoon ja! Zo bereik je de jeugd en iedereen die een warm hart heeft voor Nintendo muziek.

Maar indien niet zou het nog steeds stukken beter zijn dan de situatie die er nu is. Waarbij liefhebbers ontzettend veel moeite moeten doen om iets te verkrijgen wat Nintendo toch wel wil aanbieden. Op die manier bereik je veel meer dan alleen de markt waarvan je weet dat die er is in Japan zelf.

Wat zijn soundtracks van Nintendo die jij direct zou aanschaffen digitaal mits het tenminste kon? Ik heb persoonlijk nog wel een lijstje liggen…