Bafta Game Awards 2023: Winnaars en hoogtepunten

Bafta Game Awards 2023: Winnaars en hoogtepunten

Samenvatting

De Bafta Game Awards 2023, gehouden op 1 april, erkenden de beste videogames in verschillende categorieën, van beste game tot beste Britse game, en van artiestenprijzen tot technische en artistieke prestaties. Vampire Survivors, ontwikkeld door Red Ego Games, won de felbegeerde Best Game Award en versloeg andere langverwachte games zoals Elden Ring en God of War Ragnarok. Kirby and the Forgotten Land, ontwikkeld door Nintendo, heeft de prijs voor beste familiespel gewonnen.

We zullen elke categorie en de winnaars in meer detail bekijken, evenals de redenen waarom sommige games wonnen en andere niet. We beginnen met de Best British Game-prijs, die ging naar Rollerdrome, ontwikkeld door Team17.

Beste Britse game – Rollerdrome

Rollerdrome is een actievolle sportgame die zich afspeelt in een futuristische rolschaatsarena. Spelers nemen het tegen elkaar op in verschillende spelmodi, zoals Capture the Flag en King of the Hill. De game biedt snelle gameplay, unieke power-ups en aanpasbare personages. Rollerdrome is ontwikkeld door Team17, een Brits videogamebedrijf dat bekend staat om games als Worms en Overcooked.

De prijs voor beste Britse game erkent de beste game die in het VK is ontwikkeld, en Rollerdrome verdient deze onderscheiding zeker. De game toont het talent en de creativiteit van de Britse videogame-industrie en onderscheidt zich door zijn unieke kijk op het sportgenre van andere games in zijn categorie.

Uitvoerdersprijzen – God of War Ragnarok

God of War Ragnarok, ontwikkeld door Santa Monica Studio, ontving twee performer awards bij de Bafta Game Awards 2023. Christopher Judge, die Kratos vertolkt, won Performer in a Leading Role, terwijl Laya Deleon Hayes, die Angrboða vertolkt, Performer won in een ondersteunende rol. Beide acteurs leveren uitstekende prestaties in het spel en brengen hun personages tot leven op een manier waardoor spelers echt om hen geven.

De Performer-prijzen erkennen de beste acteerprestaties van acteurs in videogames, en God of War Ragnarok presteert zeker in deze categorie. De verhaallijn en personages van de game zijn een van de redenen waarom de game werd genomineerd voor zoveel prijzen bij de Bafta Game Awards 2023.

EE-game van het jaar: God of War Ragnarok

God of War Ragnarok won ook de EE Game of the Year-prijs, waarop door het publiek wordt gestemd. Deze prijs erkent de game die het afgelopen jaar het meest de aandacht en verbeelding van het publiek heeft getrokken. Het feit dat God of War Ragnarok deze prijs heeft gewonnen, spreekt over de populariteit en impact ervan in de gaminggemeenschap.

De game is een vervolg op de veelgeprezen God of War (2018) en vervolgt het verhaal van Kratos en zijn zoon Atreus terwijl ze door de wereld van de Noorse mythologie navigeren. God of War Ragnarok biedt verbluffende beelden, intense gevechten en een aangrijpende verhaallijn die spelers sinds de release heeft geboeid.

Andere prijswinnaars

Naast de bovengenoemde categorieën werden er nog andere prijzen uitgereikt tijdens de Bafta Game Awards 2023. Deze omvatten Best Narrative, Best Evolving Game, Best Original Property, Best Multiplayer, Best Debut Game en Game Beyond Entertainment.

Immortality, ontwikkeld door Sam Barlow, won Best Narrative. De game vertelt het verhaal van een Hollywood-actrice die is overleden, en gebruikt een unieke verhalende structuur om het concept van onsterfelijkheid te verkennen. Final Fantasy XIV, ontwikkeld door Square Enix, won Best Evolving Game. De game is in de loop der jaren blijven groeien en uitbreiden, waarbij regelmatig nieuwe content en updates worden toegevoegd.

Elden Ring, ontwikkeld door FromSoftware, won Best Original Property en Best Multiplayer. De game is een samenwerking tussen gameregisseur Hidetaka Miyazaki en auteur George R.R. Martin, en heeft een unieke wereld en mythologie die hem onderscheidt van andere games in zijn genre. Tunic, ontwikkeld door Andrew Shouldice, won de prijs voor Beste Debuutspel. De game is een top-down actie-avonturengame met een schattige vos als hoofdrolspeler.

Endling – Extinction is Forever, ontwikkeld door Herobeat Studios, heeft Game Beyond Entertainment gewonnen. De game onderzoekt de impact van menselijke activiteiten op dieren in het wild en het milieu en moedigt spelers aan om actie te ondernemen om bedreigde diersoorten te beschermen.

Kirby en het Vergeten Wereld: beste familiespel

Kirby and the Forgotten Land, ontwikkeld door Nintendo, heeft de prijs voor beste familiespel gewonnen. De game is de eerste volledig 3D Kirby-game en biedt kleurrijke omgevingen, leuke platformactie en sympathieke personages. Kirby and the Forgotten Land is een geweldig spel voor gezinnen om samen te spelen, aangezien het toegankelijk is voor alle leeftijden en niveaus.

De game biedt klassieke Kirby-gameplay, met het toegevoegde element van 3D-platformactie. Spelers kunnen Kirby’s vaardigheden ook gebruiken om met de omgeving om te gaan en puzzels op te lossen. De charmante beelden en pakkende soundtrack van de game maken het een genot om te spelen.

Conclusie

De Bafta Game Awards 2023 vierden de beste videogames van het afgelopen jaar en erkenden het harde werk en de creativiteit van zowel ontwikkelaars als artiesten. Van het actievolle Rollerdrome tot het hartverscheurende Immortality, de games die prijzen hebben gewonnen tijdens de ceremonie laten de breedte en diepte van de game-industrie zien.

Vampire Survivors won de felbegeerde Best Game Award, terwijl Kirby and the Forgotten Land de Best Family Game-prijs won. God of War Ragnarok was ook een grote winnaar tijdens de ceremonie en won meerdere prijzen, waaronder Performer in a Leading Role en EE Game of the Year.

Veelgestelde vragen
  • Wat zijn de Bafta Game Awards?
    • De Bafta Game Awards is een jaarlijkse ceremonie ter ere van uitmuntende videogames die zijn ontwikkeld door de British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). De ceremonie erkent de beste games in verschillende categorieën, waaronder de prijzen voor Best Game, Best British Game en Performer.
  • Wie heeft Best Game gewonnen bij de Bafta Game Awards 2023?
    • Vampire Survivors, ontwikkeld door Red Ego Games, won Best Game bij de Bafta Game Awards 2023.
  • Wat is Rollerdrome?
    • Rollerdrome is een actievolle sportgame ontwikkeld door Team17. De game speelt zich af in een futuristische rolschaatsarena, waar spelers het tegen elkaar opnemen in verschillende spelmodi.
  • Wat is Kirby en het vergeten land?
    • Kirby and the Forgotten Land is een videogame ontwikkeld door Nintendo. Het is de eerste volledig 3D Kirby-game en bevat kleurrijke omgevingen, leuke platformactie en sympathieke personages.
  • Wie heeft Performer in a Leading Role gewonnen bij de Bafta Game Awards 2023?
    • Christopher Judge, die Kratos vertolkt in God of War Ragnarok, won Performer in a Leading Role bij de Bafta Game Awards 2023.