Genomineerden van World Video Game Hall of Fame 2020 aangekondigd

Genomineerden van World Video Game Hall of Fame 2020 aangekondigd

De games in de klasse 2020 van The Strong’s World Video Game Hall of Fame hebben hun plaats in de  gewonnen door spelers uit te dagen puzzels op te lossen, gigantische insecten te bestrijden, epische missies te voltooien en fantastische constructies te bouwen.

Hoe kwamen ze tot deze genomineerden?

Hall of Fame voor videogames en is voortgekomen uit een veld van 12 finalisten, waaronder Frogger, Goldeneye 007, Guitar Hero, NBA Jam, Nokia Snake, Super Smash Bros. Melee, Uncharted 2 en Where in the World is Carmen Sandiego ?

De vier inductees omvatten meerdere decennia, landen van herkomst en spelplatforms, maar ze hebben allemaal een grote invloed gehad op de videogamebranche, de populaire cultuur of de samenleving in het algemeen:

Over Bejeweled:

Bejeweled werd in 2001 voor het eerst ontwikkeld als een webgebaseerde Flash-game en maakte het puzzelspel “match three” populair en werd een van de meest iconische mobiele games in de geschiedenis. Het inspireerde veel andere mobiele games met dezelfde mechanica en de ontwikkelaar van de game schatte in 2013 dat deze meer dan 500 miljoen keer was gedownload. In 2008 noemde Entertainment Weekly Bejeweled “the Gone with the Wind of the casual-game world — the most commercieel succesvol en invloedrijk puzzelprogramma in de korte geschiedenis van het genre.”

“Spelers van over de hele wereld hebben tientallen miljarden uren besteed aan het spelen van Bejeweled en de games die het heeft geïnspireerd”, zegt curator Shannon Symonds. “Nu lijken Bejeweled en de daaropvolgende puzzelspellen alledaags – een vast onderdeel van ons leven – en het is die bereik, invloed en pictogramstatus die Bejeweled zo verdienen om de allereerste mobiele game te zijn die is toegevoegd aan de World Video Game Hall van Roem.”

Over Centipede:

Toen Atari’s Centipede in 1981 debuteerde, daagden ze spelers uit om een ​​insect te vernietigen terwijl het in uitdagende patronen en met verschillende snelheden over het scherm zigzagde. Ed Logg leidde een team met Dona Bailey, een van de weinige vrouwelijke programmeurs in de arcade-videogamebranche uit de jaren 80, om een ​​spel te ontwikkelen dat hielp om meer vrouwelijke spelers aan te trekken. Het was meteen een succes en werd synoniem met de gouden eeuw van de speelhal, hoewel het ook later werd gevonden in heruitgaven op thuisconsoles, draagbare spelsystemen, mobiele game-apps en zelfs als bordspel. Het bracht ook meerdere klonen voort – van Bug Attack tot War of the Bugs – en een vervolg, Millipede.

“Duizendpoot spreekt een brede doelgroep aan en wordt vaak aangehaald als een spel dat begin jaren tachtig meer vrouwen naar de speelhal heeft geholpen”, zegt Jeremy Saucier, assistent-vice-president voor elektronische spellen en interpretatie. “Maar het is ook een van de best verkochte arcadespellen uit die tijd en de snelle, bug-blasting gameplay is net zo uitdagend en bevredigend om te spelen als tientallen jaren geleden.”

Over King’s Quest:

Ontworpen door Sierra On-Line medeoprichter Roberta Williams, introduceerde King’s Quest (1984) spelers in de fantastische wereld van Daventry. De sprookjesachtige setting, unieke beelden en oneerbiedige humor zorgden ervoor dat de game een hit werd op pc’s en maakte het genre van het grafische avontuur populair. Sierra On-Line, onder leiding van Ken en Roberta Williams, produceerde zeven sequels en de game beïnvloedde tientallen avonturenspellen die volgden, waardoor Roberta Williams een van de belangrijkste game-ontwerpers van de jaren tachtig en negentig werd.

“Het is moeilijk om de invloed van King’s Quest op avonturengames te overdrijven. Meer dan enig ander spel in zijn soort heeft King’s Quest veel van de conventies van de daaropvolgende avonturengames vastgelegd of versterkt ‘, zegt archivaris Julia Novakovic. “Veel games die nog steeds spelen, kunnen hun afstamming terugvoeren tot King’s Quest.”

Over Minecraft:

Met zijn eindeloze speelmogelijkheden is Minecraft een wereldwijd fenomeen geworden sinds de introductie in 2009. Spelers in een wereldwijde, online gemeenschap maken hun eigen creaties met behulp van sets van gepixelde blokken die ze ontginnen en gebruiken om uitgebreide structuren te bouwen. De game biedt bijna onbeperkte mogelijkheden voor creativiteit. Vanaf 2019 waren er op alle platforms meer dan 176 miljoen exemplaren van de game verkocht, met meer exemplaren voor consoles dan voor pc’s.

Curator Andrew Borman van Digital Games zegt: “Het succes van Minecraft spreekt tot het volwassen worden van videogames als een culturele toetssteen. Game-makers hoeven niet langer geobsedeerd te zijn door het hebben van de meest realistisch uitziende graphics. Minecraft heeft een retro-eenvoud die teruggaat naar liefdevol herinnerde dagen van 8-bits computers. Minecraft werd volwassen in een tijd waarin indie-gaming was opgekomen om individuele ontwikkelaars meer zeggenschap te geven in de games die ze ontwikkelden, en geen enkele game is een betere vertegenwoordiger van deze beweging dan deze bestverkochte hitcreatie. ”