Nintendo verliest beroep bij de rechtbank – Annuleringen van pre-orders in de eShop

Nintendo verliest beroep bij de rechtbank – Annuleringen van pre-orders in de eShop

In 2018 daagde de Duitse consumentenbeschermingsautoriteit (VZBV) Nintendo voor de rechter wegens haar niet-annuleringsbeleid voor het vooraf bestellen van games in de Nintendo Switch eShop, waarbij ze stelden dat het in strijd was met het recht van de consument om games te annuleren en terug te betalen die ze hadden vooraf besteld via de digitale etalage.

Nintendo is erin geslaagd de zaak te winnen, hangende het beroep in 2020, het Duitse hof van beroep heeft die beslissing nu vernietigd dankzij zowel VZBV als de Noorse Consumentenraad.

Samenvatting van het vonnis

Nintendo had vóór de officiële releasedatum al videogames aangeboden om te downloaden in zijn e-shop. De download bevatte meestal een softwarematige “pre-load” van de game en een pictogram dat op de gameconsole wordt weergegeven. De ontgrendeling van de game vond alleen plaats via een update op de officiële startdatum. Dergelijke online aankopen kunnen doorgaans binnen 14 dagen zonder opgave van redenen worden herroepen.

Nintendo had echter het herroepingsrecht uitgesloten en beroep gedaan op een wettelijke uitzondering. Er werd echter niet voldaan aan de voorwaarden voor het herroepingsrecht, omdat de download die beschikbaar werd gesteld na de pre-order nog geen bruikbare game bevatte. Tot de releasedatum is de game waardeloos voor de kopers en wordt het contract van Nintendo op geen enkele manier nagekomen.

…De rechtbank van Frankfurt am Main had de vordering van de vzbv in eerste aanleg afgewezen. Met hun beroep bij de Hogere Regionale Rechtbank van Frankfurt hebben de consumentenadvocaten nu succes gehad. Ter terechtzitting hadden de rechters, na bespreking van de juridische situatie, Nintendo geadviseerd de vzbv’s vordering tot voorlopige voorziening als gegrond te erkennen. Het bedrijf heeft hieraan gehoor gegeven.

In het erkenningsvonnis heeft de rechtbank het beroep van de vzbv in zijn geheel toegewezen. Zoals bij dergelijke vonnissen gebruikelijk is, bevat het erkenningsvonnis geen beslissingsgrond.

Nintendo heeft een vorm van annuleringsbeleid voor pre-orders geïmplementeerd voor de Nintendo Switch eShop, waarbij spelers ervoor kunnen kiezen hun digitale pre-order te annuleren, op voorwaarde dat het meer dan zeven dagen verwijderd is van de daadwerkelijke release van de game. Met dit vonnis is het mogelijk dat Nintendo nog meer wijzigingen moet doorvoeren om hieraan te voldoen.

Ad