Nintendo’s 19-jarige dominatie: bestverkochte games en hardware in Japan 2023

Nintendo’s 19-jarige dominatie: bestverkochte games en hardware in Japan 2023

Samenvatting:

In 2023 bevestigde het rapport met gameverkoopgegevens van de Japanse publicatie Famitsu de aanhoudende dominantie van Nintendo op de gamemarkt van het land. Het jaar markeerde Nintendo’s 19e jaar op rij aan de top, waarbij de volledige top 10 van best verkochte games tot de Nintendo Switch behoorde. The Legend of Zelda Tears of the Kingdom leidde het peloton met meer dan 1,9 miljoen verkochte exemplaren. Bovendien overtrof de Nintendo Switch zijn concurrenten, met meer dan 4 miljoen verkochte exemplaren, waardoor de PS5 op de tweede plaats bleef met 2,5 miljoen exemplaren. Dit artikel gaat dieper in op de details van deze indrukwekkende statistieken, analyseert de beste games, vergelijkt de hardwareverkoop en speculeert over wat de toekomst in petto heeft voor Nintendo in 2024.


Nintendo’s 19-jarige dominantie in Japan

Nintendo’s langdurige heerschappij op de Japanse gamingmarkt werd in 2023 voortgezet en markeerde een indrukwekkende 19 opeenvolgende jaren aan de top. Het vermogen van het bedrijf om jaar na jaar de harten van Japanse gamers te veroveren is een bewijs van hun toewijding aan het leveren van hoogwaardige game-ervaringen. Het jaar 2023 was daarop geen uitzondering, aangezien de bestverkochte games en hardwareverkopen opnieuw de sterke positie van Nintendo in de industrie aantoonden.

De bestverkopende games van 2023

De legende van Zelda Tears of the Kingdom

The Legend of Zelda Tears of the Kingdom stond bovenaan de hitlijsten met een verbazingwekkende 1.929.603 verkochte exemplaren en bevestigde opnieuw zijn status als een geliefde en iconische franchise in Japan. De boeiende verhaallijn, adembenemende beelden en meeslepende gameplay van de game maakten het meteen een hit onder gamers van alle leeftijden. Uit het succes blijkt Nintendo’s talent voor het bedenken van onvergetelijke avonturen.

Super Mario Bros. Wonder

Super Mario Bros. Wonder volgde op de voet en verzekerde zich van de tweede plek met 1.549.401 verkochte eenheden. Mario’s tijdloze charme en tijdloze platformavonturen blijven spelers boeien. Het succes van de game onderstreept de blijvende populariteit van Nintendo’s mascotte en het vermogen van het bedrijf om klassieke franchises opnieuw uit te vinden.

Pikmin 4

Pikmin 4 claimde de derde positie en verkocht 1.119.027 exemplaren. Dit charmante en unieke strategiespel heeft een toegewijde schare fans, en zijn aanwezigheid in de top drie getuigt van het vermogen van Nintendo om een ​​breed scala aan gamers aan te spreken.

Pokémon Scarlet & Violet

De Pokémon-franchise blijft een krachtpatser in de gamewereld. Pokémon Scarlet & Violet behaalden de vierde positie met 907.432 verkochte eenheden. De aantrekkingskracht van het vangen, trainen en bestrijden van wezens blijft weerklank vinden bij spelers, en de samenwerking van Nintendo met de Pokémon Company blijft een winnende formule.

Momotaro Dentetsu World

Momotaro Dentetsu World claimde de vijfde plek met 795.681 verkochte exemplaren. Dit bordspel voor meerdere spelers biedt urenlang vermaak voor vrienden en familie en laat zien hoe Nintendo in staat is spellen te maken die mensen samenbrengen.

Mario Kart 8 Deluxe

Ondanks dat het een heruitgave was, behield Mario Kart 8 Deluxe zijn populariteit, verkocht 617.223 eenheden en eindigde op de zesde plaats. De tijdloze aantrekkingskracht van de game en de vermakelijke multiplayer-ervaringen blijven spelers van alle leeftijden aantrekken.

Kirby’s Return to Dreamland Deluxe

Kirby’s Return to Dreamland Deluxe behaalde de zevende positie met 514.581 verkochte exemplaren. De avonturen van de schattige roze puffball raken nooit uit de mode, en dit deel bood een heerlijke platformervaring.

Dragon Quest Monsters 3: The Dark Prince

Op de achtste plaats verkocht Dragon Quest Monsters 3: The Dark Prince 510.477 exemplaren. De aanhoudende populariteit van de Dragon Quest-franchise in Japan onderstreept de liefde van het land voor klassieke RPG-avonturen.

Splatoon 3

De kleurrijke en competitieve wereld van Splatoon 3 eindigde op de negende plaats met 503.312 verkochte exemplaren. Het vermogen van Nintendo om unieke en boeiende multiplayer-ervaringen te creëren komt tot uiting in deze inktspattende shooter.

Super Mario-RPG

De Super Mario RPG completeert de top tien en verkocht 447.687 exemplaren. Deze samenwerking tussen Nintendo en Square Enix blijft een geliefd juweel in de gamingbibliotheek en laat de kracht van partnerschappen in de industrie zien.

De verkoopprestaties van Nintendo Switch

Op het gebied van hardwareverkoop bleef de Nintendo Switch domineren, met maar liefst 4.062.609 verkochte exemplaren in 2023. Dit opmerkelijke cijfer plaatste de Switch ver voor op zijn concurrenten, met name de PlayStation 5 (PS5), die erin slaagde te verkopen ongeveer 2.587.468 eenheden. De voorsprong van Nintendo van 1,5 miljoen exemplaren op de PS5 weerspiegelt de niet aflatende populariteit van de Switch in Japan.

Hoewel de Xbox Series X/S en PS4 hun aandeel in de verkoop hadden, met respectievelijk 141.712 en 73.292 verkochte exemplaren, konden ze niet in de buurt komen van het uitdagen van de dominantie van de Nintendo Switch en PS5.

De toekomst van Nintendo in 2024

Terwijl Nintendo zijn opmerkelijke run op de Japanse gamingmarkt voortzet, blijft de vraag: wat heeft de toekomst in petto voor het iconische bedrijf in 2024? Met een sterke reeks aankomende titels en het bewezen vermogen om publiek van alle leeftijden te boeien, zien de vooruitzichten van Nintendo er veelbelovend uit.

Conclusie

Concluderend: 2023 was wederom een ​​jaar van triomf voor Nintendo in Japan. Hun vermogen om consequent bestverkopende games te leveren en de hardwaredominantie te behouden is een bewijs van hun blijvende aantrekkingskracht. Terwijl gamers reikhalzend uitkijken naar de toekomst van Nintendo in 2024, is één ding duidelijk: de erfenis van het bedrijf in de gamingwereld blijft onaangetast.

Veelgestelde vragen
 • Wat maakte The Legend of Zelda Tears of the Kingdom zo succesvol?
  • Het succes van The Legend of Zelda Tears of the Kingdom kan worden toegeschreven aan de boeiende verhaallijn, adembenemende beelden en meeslepende gameplay. De Zelda-franchise heeft een toegewijde schare fans en dit deel leverde een onvergetelijke ervaring op.
 • Hoe behoudt Nintendo zijn dominantie in Japan?
  • Nintendo’s dominantie in Japan is het resultaat van het consequent leveren van games van hoge kwaliteit, iconische franchises en een diep begrip van de voorkeuren van hun publiek. Ze creëren games die resoneren met spelers van alle leeftijden.
 • Kan het succes van Nintendo zich voortzetten in 2024?
  • Hoewel de toekomst onzeker is, duiden de sterke reeks aankomende titels van Nintendo en hun vermogen om zich aan te passen en te innoveren in de game-industrie erop dat hun succes zich waarschijnlijk zal voortzetten in 2024.
 • Wat zijn de uitdagingen voor andere gameconsoles in Japan?
  • Andere gameconsoles staan ​​voor de uitdaging om te concurreren met de exclusieve titels van Nintendo en de diepgewortelde liefde voor Nintendo-franchises onder Japanse gamers.
 • Wat zijn de aankomende titels voor de Nintendo Switch in 2024?
  • Hoewel specifieke titels voor 2024 nog moeten worden aangekondigd, heeft Nintendo een geschiedenis van verrassende en verrukkelijke fans met nieuwe game-releases. Gamers kunnen het komende jaar uitkijken naar nog meer spannende avonturen op de Nintendo Switch.