Nintendo kondigt officieel aan de 3DS en WiiU eShops te sluiten

Nintendo kondigt officieel aan de 3DS en WiiU eShops te sluiten

Nintendo heeft officieel aangekondigd dat de eShop-etalages voor de Nintendo 3DS- en Wii U-consoles worden gesloten. Hoewel de sluiting is uitgeroepen tot begin 2022, zal deze pas in maart 2023 beginnen. De kennisgeving is gedaan om klanten “voldoende tijd” te geven om losse eindjes af te ronden, aldus het bedrijf.

Gebruikers kunnen geen nieuwe software meer aanschaffen zodra de etalages op beide platforms zijn gesloten. Dit houdt natuurlijk in dat er op geen enkel systeem enige release beschikbaar zal zijn.

De 3DS / Wii U eShop sluiten

De eShop wordt in de loop van de tijd uitgefaseerd op zowel de Wii U als de 3DS. Het begint dit jaar en eindigt op 23 mei 2022, wanneer u op geen van beide systemen geld aan uw account kunt toevoegen met een creditcard of betaalpas. Ook verkrijgbaar op fysieke locaties zijn Nintendo eShop-cadeaubonnen, die op 29 augustus 2022 niet meer werken. Ze kunnen echter tot maart 2023 worden ingewisseld.

Klanten kunnen hun eShop-tegoed overdragen naar de Wii U-, 3DS- en Nintendo Switch-consoles. Dit blijft normaal werken tot maart 2023, wanneer het resterende geld op het account van een gebruiker wordt overgemaakt naar de Switch.

De Wii U en 3DS daarentegen zullen geen complete tombes worden. Nintendo heeft bevestigd dat online multiplayer “in de nabije toekomst” beschikbaar zal zijn, evenals de optie om eerder gekochte games, apps en DLC opnieuw te downloaden via de eShop. Je hebt dus toegang tot spullen die je al bezit na maart 2023, maar je kunt niets nieuws kopen.

De geschiedenis van de 3DS / Wii U eShop

In het voorjaar van 2011 bracht Nintendo voor het eerst de 3DS eShop uit. Zelfs in dat stadium was het een belangrijke upgrade ten opzichte van de winkels van de DSi en zelfs het Wii-winkelkanaal. Nintendo maakte duidelijk dat digitale distributie in de toekomst een veel grotere rol zal spelen in hun economische strategie. De Wii U-versie van de eShop blijft die vooruitgang demonstreren, met mogelijkheden zoals achtergronddownloads en, natuurlijk, het mogelijk maken dat hele consolegames en DLC voor het eerst volledig digitaal beschikbaar zijn op een Nintendo-thuissysteem.

De geestdodend kleine beperking van 45 MB voor alle games/apps van het Wii-winkelkanaal was verdwenen, waardoor volledige winkeltitels niet digitaal op dat systeem konden worden gepubliceerd. Tijdens de Wii U/3DS-periode resulteerde dit in een explosie van indie-ondersteuning, waarbij kleinere bedrijven massaal naar beide platforms stroomden, niet alleen vanwege de modernisering van internetmogelijkheden, maar ook omdat Nintendo op agressieve wijze indie in zijn kamp dwong. Natuurlijk heeft de Switch enorm geprofiteerd van deze inspanningen, maar de 3DS/Wii U moet de eer krijgen om de weg te banen en het podium in de eerste plaats te vestigen.

De Wii U/3DS-versie van de service voegde nog meer mogelijkheden toe aan deze klassieke games, zoals opslagstatussen en opnieuw toewijsbare controllers. Nintendo greep dit ook als een kans om bepaalde voorheen alleen fysieke DS- en Wii-games opnieuw uit te brengen, die allemaal werden overgezet naar de Wii U.

Veel van de Wii U/3DS VC-games zijn niet overgezet naar de Nintendo Switch Online-collectie, die dient als een soort kloon van de Wii U/3DS VC. Als gevolg hiervan waren sommige klanten fel kritisch over de nieuwe service, daarbij verwijzend naar de drastische afname van de inhoudsdiversiteit in vergelijking met de Virtual Console-service.

Wanneer de Wii U en 3DS eShops volgend jaar volledig sluiten, zullen ze officieel lid worden van het Wii-winkelkanaal, dat in 2019 zijn virtuele deuren sloot. De Wii U werd in 2017 teruggetrokken vóór de komst van de Nintendo Switch, en na negen jaren van fabricage, werd de 3DS uiteindelijk in 2020 met pensioen gegaan.

Maar toch zou je kunnen zeggen dat Nintendo de tijd heeft genomen.