Europees gaminglandschap: bestverkochte games van 2023 onthuld

Europees gaminglandschap: bestverkochte games van 2023 onthuld

Samenvatting:

In 2023 was de game-industrie getuige van opmerkelijke verschuivingen in de bestverkopende titels. EA Sports FC 24 kwam als leider naar voren, zij het met een omzetdaling van 9 procent vergeleken met FIFA 23 in 2022. De gamewereld stond echter voor verrassingen te wachten toen Hogwarts Legacy de tweede plek veroverde.

Dit artikel gaat dieper in op de best verkochte games van 2023, benadrukt de sterke aanwezigheid van Nintendo, analyseert de platformranglijst en biedt inzicht in de prestaties van de game-industrie. Laten we aan deze reis door het gaminglandschap van 2023 beginnen.


Bestverkochte games van Europa 2023 onthuld

Het jaar 2023 bracht aanzienlijke veranderingen teweeg in de game-industrie, waardoor het landschap van bestverkochte videogames opnieuw vorm kreeg. Met gegevens van GSD zijn we nu op de hoogte van de best verkopende games die het hele jaar door de Europese markt domineerden. In dit artikel zullen we ingaan op de intrigerende details van de gamewereld, waarbij we de games belichten die de show hebben gestolen, inclusief enkele verrassende kanshebbers. Van de heerschappij van EA Sports FC 24 tot de sterke aanwezigheid van Nintendo en de platformranglijst: we zullen de belangrijkste inzichten ontrafelen die de game-industrie in 2023 bepaalden.

EA Sports FC 24 regeert oppermachtig

In de wereld van videogames kunnen maar weinig franchises de consistente dominantie van EA Sports evenaren. In 2023 behield EA Sports FC 24 zijn positie als best verkochte game, ondanks een daling van de verkoop per eenheid met 9 procent vergeleken met zijn voorganger, FIFA 23, in 2022. De aanhoudende populariteit van deze titel kan worden toegeschreven aan een combinatie van factoren. Het beschikt over een enorme fanbase die reikhalzend uitkijkt naar elke jaarlijkse release, waardoor de game voorop blijft lopen in de gamingwereld. Bovendien hebben voortdurende updates en verbeteringen de gameplay fris en boeiend gehouden, waardoor spelers blijven terugkomen voor meer. Het succes van EA Sports FC 24 onderstreept zijn status als grootmacht in de game-industrie.

Hogwarts Legacy: een magische tweede plaats

Terwijl EA Sports FC 24 de eerste plek veiligstelde, ontstond er een boeiende verrassing in de vorm van Hogwarts Legacy, die de tweede positie claimde. Wat de prestaties van Hogwarts Legacy in 2023 nog opmerkelijker maakt, is het feit dat geen enkele game sinds 2017 in een kalenderjaar zoveel exemplaren heeft verkocht, afgezien van de voetbaltitels van EA. Hogwarts Legacy dankt zijn succes aan verschillende factoren. In de eerste plaats speelt het in op de blijvende fascinatie voor het Harry Potter-universum, waardoor spelers de kans krijgen om zich onder te dompelen in de magische wereld waar ze van houden. Bovendien hebben de boeiende verhalen, de meeslepende gameplay en het goed uitgevoerde concept van de game allemaal bijgedragen aan de indrukwekkende verkoopcijfers. De prestaties van Hogwarts Legacy dagen het idee uit dat alleen sporttitels de gaming-hitlijsten kunnen domineren.

Nintendo’s sterke prestatie

Nintendo, een eerbiedwaardige naam in de game-industrie, had twee titels in de top tien van best verkochte games van 2023, namelijk The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom en Super Mario Bros. Wonder. Het is echter belangrijk op te merken dat deze ranglijsten alleen gebaseerd zijn op fysieke verkopen, aangezien Nintendo geen digitale verkoopgegevens verstrekt. Als er rekening zou worden gehouden met de digitale verkoop, hadden zowel Zelda als Mario nog hogere posities kunnen veiligstellen. Zelda: Tears of the Kingdom, een geliefde franchise, zou waarschijnlijk de derde positie hebben opgeëist, terwijl Super Mario Bros. Wonder comfortabel op de vierde plaats zou zijn gebleven. De sterke prestaties van Nintendo in de categorie fysieke verkoop benadrukken de blijvende aantrekkingskracht van hun iconische personages en games.

Platformranglijst

In de dynamische wereld van gaming spelen platformranglijsten een cruciale rol bij het begrijpen van de voorkeuren van spelers. In 2023 waren de drie grootste platforms wat betreft gameverkoop PC, PS5 en Nintendo Switch. Terwijl PC en PS5 de topposities innamen, volgde Nintendo Switch op de voet als het derde best verkochte platform. Het is echter vermeldenswaard dat de Nintendo Switch, ondanks dat het de op een na best verkochte console is, een omzetdaling van 10 procent op jaarbasis kende. Deze daling is weliswaar opmerkelijk, maar doet niets af aan de betekenis van het platform op de gamingmarkt.

Volledige Top Twintig

Hier is de volledige lijst van de 20 best verkochte games in Europa in 2023:

1. EA Sports FC 24 (EA)

2. Hogwarts Legacy (Warner Bros)

3. FIFA 23 (EA)

4. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Activision Blizzard)

5. Grand Theft Auto 5 (Rockstar)

6. Diablo 4 (Activision Blizzard)

7. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (Nintendo)

8. Red Dead Redemption 2 (Rockstar)

9. Super Mario Bros Wonder (Nintendo)

10. Spider-Man 2 (Sony)

11. Star Wars Jedi: Survivor (EA)

12. Assassin’s Creed Mirage (Ubisoft)

13. Mario Kart 8: Deluxe (Nintendo)

14. Call of Duty: Modern Warfare 2 (Activision)

15. F1 23 (EA/Codemasters)

16. Nintendo Switch Sports (Nintendo)

17. Resident Evil 4 Remake (Capcom)

18. God of War Ragnarok (Sony)

19. NBA 2K23 (2K-spellen)

20. Er zijn er twee nodig (EA)

Digitale gegevens niet beschikbaar

Conclusie

Concluderend toonde de game-industrie in 2023 een mix van het bekende en het onverwachte. EA Sports FC 24 bleef domineren ondanks een lichte verkoopdaling, terwijl Hogwarts Legacy voor een magische verrassing zorgde op de tweede plek. De geliefde franchises van Nintendo lieten een sterke indruk achter, hoewel hun ranglijst uitsluitend gebaseerd was op fysieke verkopen. Platformranglijsten benadrukten de blijvende aantrekkingskracht van pc, PS5 en Nintendo Switch. Terwijl de gamingwereld zich blijft ontwikkelen, bieden deze inzichten een kijkje in de steeds veranderende voorkeuren van gamers in Europa.

Veelgestelde vragen
  • V1. Wat maakte EA Sports FC 24 tot de bestverkochte game in 2023?
    • Het succes van EA Sports FC 24 kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder de sterke fanbase, regelmatige updates en competitieve gameplay. Ondanks een lichte omzetdaling bleef het zijn aantrekkingskracht behouden.
  • V2. Hoe heeft Hogwarts Legacy de tweede positie veiliggesteld?
    • De populariteit van Hogwarts Legacy komt voort uit het unieke concept, de boeiende verhalen en de blijvende aantrekkingskracht van het Harry Potter-universum. Het succes van EA bij het uitdagen van de sporttitels van EA was opmerkelijk.
  • V3. Waarom stonden Nintendo-spellen als Zelda en Mario niet hoger gerangschikt?
    • Nintendo’s games, waaronder Zelda: Tears of the Kingdom en Super Mario Bros. Wonder, hadden een indrukwekkende fysieke verkoop. Als er echter geen rekening wordt gehouden met digitale verkopen, kan dit hun ranking beïnvloeden.
  • V4. Welke platforms domineerden de gameverkoop in 2023?
    • In 2023 kwamen PC en PS5 naar voren als de beste platforms voor de verkoop van games, met Nintendo Switch op de voet gevolgd. Switch was echter de op een na best verkochte console, maar kende een omzetdaling van 10 procent op jaarbasis.
  • V5. Hoe verhoudt het gaminglandschap van 2023 zich tot voorgaande jaren?
    • Het gaminglandschap van 2023 liet verschuivingen zien in de best verkochte titels, wat het dynamische karakter van de industrie aantoont. De aanhoudende dominantie van EA Sports FC 24 en de opkomst van Hogwarts Legacy waren opmerkelijke ontwikkelingen.