Rogue Bit – Eerste Gameplay

Rogue Bit – Eerste Gameplay

Rogue Bit, een spel waarin je onderzoekt hoe computers werken, is eerder deze week op Nintendo Switch uitgebracht. Kijk eens goed naar de gameplay van Rogue Bit om erachter te komen hoe het spel speelt.

video

Verken, hack, ontsnap

Een enkel stukje computergeheugen werd bewust en besloot om te ontsnappen van digitale naar de echte wereld. Verken RAM, wijzig bytes en hack machine-code en CPU-registers om het gratis te maken.

Het spel gaat over de manier waarop computers intern werken. Het hebben van wat programmeerkennis maakt het spel gemakkelijker, maar het is niet vereist. Alle elementen die nodig zijn om de puzzels op te lossen, worden in het spel uitgelegd.

Hoe speelt Rogue Bit?

Je speelt het spel als een enkel stukje computergeheugen. U kunt andere bytes om u heen binnenvallen en zo hun waarden wijzigen. De game bevat verschillende soorten puzzels:

1. Verkennen

Met de mogelijkheid om XOR in aangrenzende bytes te plaatsen, kunt u navigeren door bestaande gegevens in het geheugen. Het spel markeert automatisch de bytes die je niet kunt passeren zonder jezelf te overschrijven en voorkomt dat je die kunt invoeren. Zowel binaire als ASCII-views zijn beschikbaar, die u kunt gebruiken om een ​​open pad voor een bepaalde puzzel te vinden.

2. Ontcijfer programma’s

Verschillende programma’s worden uitgevoerd op de computer waarvan u probeert te ontsnappen. De game bevat een demontage-eenheid waarin de assembleertaal wordt weergegeven die overeenkomt met de machinecode die wordt uitgevoerd. Maak je geen zorgen als je geen vergadering kent. Er zijn slechts een handvol CPU-instructies en deze worden geleidelijk geïntroduceerd tijdens het voltooien van de puzzels. Door de assemblagecode te lezen, kunt u de programmalogica volgen, zien welke RAM-gedeelten het leest en schrijft en manipuleert u de gegevens op die locaties om het programma te laten doen wat u wilt.

3. Val CPU-registers binnen

De computer die u probeert te ontsnappen heeft een eenvoudige CPU met een paar registers. Je kunt de CPU verleiden om jezelf in de registers te laden en de code-uitvoering beïnvloeden of jezelf naar anders onbereikbare geheugenlocaties verplaatsen.

4. Hack

Voor sommige puzzels is het niet genoeg om de gegevens in RAM of registers te wijzigen. U kunt ook de machinecode wijzigen om ervoor te zorgen dat de computer andere dingen doet.

Gameplay Tips:

Let goed op de bytes op het scherm en wat de CPU aan het doen is. Soms moet je de code op een eenvoudige manier lezen. Soms moet je je weg achteruit werken: zoek de regel van de code die je wilt uitvoeren en traceer de code vervolgens achterwaarts om erachter te komen hoe je de CPU moet misleiden om die instructie te krijgen.

De game heeft slechts 30 puzzels, maar sommige van die puzzels kunnen behoorlijk op te lossen zijn. Dus doe rustig aan en haast je niet tot het einde. Als je per ongeluk een puzzel oplost, ga dan niet verder totdat je begrijpt waarom het gebeurde. Misschien mis je een klein detail en raak je volledig vast aan de volgende puzzel.