Yuji Naka heeft de beschuldigingen van handel met voorkennis tegen hem in de rechtbank toegegeven

Yuji Naka heeft de beschuldigingen van handel met voorkennis tegen hem in de rechtbank toegegeven

Handelen op basis van niet-openbare informatie is een ernstige overtreding die zowel juridische als financiƫle gevolgen kan hebben. De recente zaak tussen Yuji Naka, mede-bedenker van Sonic, en een voormalig medewerker van Square Enix heeft de gevaren aan het licht gebracht die verbonden zijn aan het kopen en verkopen van aandelen op basis van kennis die niet beschikbaar is voor het grote publiek.

De twee personen werden voor de rechter gedaagd voor het kopen en verkopen van aandelen in mobiele games van Square Enix, Dragon Quest Tact en Final Fantasy VII: The First Soldier, voordat de games formeel waren aangekondigd door het bedrijf. Ze begonnen met een totale investering van 130.000 aandelen, die ze later omdraaiden en verkochten met een winst van meer dan 20 miljoen yen.

Naka pleit schuldig

Voor de rechtbank gaf Naka zijn schuld toe door te zeggen: “Het lijdt geen twijfel dat ik de eerste persoon was die over de spellen hoorde en dat ik er aandelen in kocht voordat ze openbaar werden gemaakt.” Naka gaf ook toe dat hij de eerste persoon was die over de spellen hoorde voordat ze openbaar werden gemaakt. Het proces werd afgesloten met een schuldige veroordeling voor beide beklaagden, wat licht werpt op de juridische gevolgen van handel met voorkennis.

Het handelen op basis van voorwetenschap is in strijd met de wet omdat het bepaalde investeerders een oneerlijk voordeel biedt ten opzichte van andere investeerders, wat op zijn beurt het vertrouwen in de markt ondermijnt en de algehele efficiƫntie vermindert. Handel met voorkennis wordt in Japan bestraft met boetes die kunnen oplopen tot driemaal het bedrag van onwettige winsten, gevangenisstraf en/of de schorsing van handelsvergunningen, afhankelijk van de ernst van het gepleegde misdrijf. Het begrip van het publiek over handel met voorkennis en de invloed die het heeft op de videogame-industrie is toegenomen als gevolg van de Square Enix-zaak.

Er is een gebrek aan consistentie in de regelgevende reactie op handel met voorkennis in de videogamebranche. Verschillende bedrijven hebben stappen ondernomen om de praktijk van handel met voorkennis te bestrijden door regels en processen in te stellen die glashelder zijn met betrekking tot het beheer van gevoelige informatie, door personeel te trainen en handelsactiviteiten te controleren op verdacht gedrag. Aan de andere kant zijn bepaalde partijen terughoudend geweest om te reageren, wat heeft bijgedragen aan een gebrek aan vertrouwen van het publiek in de sector.