Kirby Air Ride


Kirby Air Ride

Preview Image

Voertuigen heb je in alle soorten en maten. Al kom je een grote vijfpuntige gele ster in het echte leven niet snel tegen. Maar in Kirby Air Ride racet onze favoriete lachende klodder over een aantal spectaculaire parkoersen in… een grote vijfpuntige gele ster.

Het resulteert in zo’n beetje de meest verslavende en unieke race-ervaring op de Nintendo GameCube tot op heden. Kirby’s Warp Star-machine – zo heet die grote vijfpuntige gele ster namelijk – fungeert als je strijdros in deze razendsnelle trip langs een aantal achtbaan-achtige Dream Land-parkoersen.

Elke speler bestuurt een Kirby in een andere kleur (de speler met controller 1 in handen heeft altijd het voorrecht om met de klassieke roze held te spelen) en glijdt en glibbert langs banen tjokvol binnendoorweggetjes. Ondertussen grijp je bonussen met Kirby’s kenmerkende stofzuigermond om daarmee je tegenstanders te verslaan. De sleutel tot Kirby Air Ride’s genialiteit is het nieuwe verbluffend eenvoudige, maar toch eindeloos diepzinnige besturingssysteem.

Want, geloof het of niet, er is geen gasknop. Kirby stuwt automatisch vooruit, en op het sturen na worden alle handelingen met de A-knop uitgevoerd. Tik erop om bonussen op te zuigen en te gebruiken. Duw erop om te remmen. Hou de knop ingedrukt om jezelf op te laden terwijl je een bocht door scheurt, en laat dan los om met een turbo het rechte stuk in te komen. Simpel, ingenieus, gemakkelijk in te komen, pittig om onder de knie te krijgen, en perfect voor de grote A-knop van de Nintendo GameCube.

Zodra je de besturing onder de knie hebt, wat ook eenvoudig is voor diegenen die niet zo sterk scoren op het vlak van oog-handcoördinatie, gier je door 90-graden bochten, gebruik je springschansen om stukken af te snijden, activeer je turbotegels om Kirby vooruit te schieten, en beweeg je de Control Stick heen en weer om maximaal gebruik te kunnen maken van de Warp Star’s soepele glij- en zweefmogelijkheden.

De ongeveer 15 verschillende Warp Stars hebben allemaal hun eigen topsnelheid, glijpotenties en draaicirkels, zodat je er een kunt kiezen die precies bij jou past. Een verscheidenheid aan opzuigbare wezentjes, die een wel heel slechte plek hebben uitgekozen voor hun wandelingetje, maken de zaken nog interessanter. Boven elk van hen zweeft een icoontje dat aangeeft wat voor bonus je krijgt als je het opzuigt. Kirby verandert ook met het opzuigen van de meeste van die bonussen. Zo krijgt hij een kroon van vlammen als hij vuurballen gooit, krijgt hij vleugels voor extra zweefvermogen en verkleedt zich als niemand minder dan Link als hij een vernietigend zwaard in het rond zwaait.

In het multiplayer-gedeelte zal het voortdurende getouwtrek om de eerste plek – deels een kwestie van stuurmanskunst, maar voornamelijk het gevolg van ‘vrienden’ die elkaar op de korrel nemen – vele uren tranen van het lachen opleveren. En met zoveel geniepige binnendoorweggetjes verspreid over de vele parkoersen (bijvoorbeeld eentje waarbij Kirby op een bonenstaakreuzenrad springt, en zo omhoog wordt getild naar een verderop gelegen gedeelte van de baan), hoeven verkeerde-kant aanduidingen misschien wel helemaal niet de verkeerde kant aan te duiden.

Sterker nog, er bestaan sowieso geen verkeerde kanten. Ga op jacht naar power-ups terwijl je over de groene vlakten van Fantasy Meadows glijdt; test je stuurmanskunsten in de glibberige bochten van de vele ijsschotsen van Frozen Hillside; en duw zachtjes je onderkaak weer op z’n plek nadat je de veelkleurige koorddans-loopings van Checker Knights hebt gezien, die je eerst over de kop door de lucht schieten, en daarna met onmetelijke snelheid onderdompelen in een spookachtige onderwaterstad. Kirby’s wereld is altijd al oogstrelend geweest, dus geniet van het uitzicht. Met zoveel alternatieve routes om te ontdekken en ideale racelijnen om te perfectioneren, zal het standaard speltype Air Ride je lange tijd zoet houden.

Maar er is nog meer. Top Ride is een maffe bovenaanzicht 2D-race voor maximaal vier Kirby’s die een gedegen concurrent vormt voor Air Ride op het gebied van knoppenrammende, tegenstandermeppende actie. En City Trial plaatst jou en je vrienden in een race om power-ups, om daarna iedereen op een slagveld te dumpen voor een spetterende strijd waarvan je naderhand echt op adem moet komen. Allemaal dikke pret voor iedereen. Het gebeurt niet vaak dat racegames met een nieuw concept op de proppen komen, en het is nog zeldzamer dat het afwijken van de klassieke twee-knoppen gas/remcombinatie iets oplevert dat zo goed is.

Kirby Air Ride overtuigt met een nieuwe aanpak, en het resulterende racespel is niet alleen vernieuwend, maar ook pure fun. Sneller, Kirby, sneller!