The Legend of Zelda – A Link to the Past

The Legend of Zelda – A Link to the Past

Welkom bij het allereerste Retro item uiting op NintendoReporters! We hebben besloten om ook aan de goude ouwe titels de nodige aandacht te gaan besteden. Want door de rijke gaming geschiedenis van Nintendo en haar consoles zijn we waar we nu zijn met een absolute voorliefde voor Nintendo. Om het geheel af te trappen heb ik voor een game gekozen welke me heel dicht tot het hart staat en dat zal voor heel erg veel mensen het geval zijn; The Legend of Zelda – A Link to the Past

Waarom The Legend of Zelda – A Link to the Past?

In alle eerlijkheid er zijn zoveel redenen dat deze game als eerste naar voren geschoven is. Laat ik kort een aantal redenen eens toelichten.

Ik ben als gamer begonnen op de NES (Nintendo Entertainment System) maar die was eigenlijk op zijn laatste twee benen aan het lopen. De opvolger de SNES (Super Nintendo Entertainment System) zat er namelijk al aan te komen en dat is de console die me voor altijd aan Nintendo gekoppeld heeft. De SNES kent een heel enorm rijke collectie aan top games. Maar die ga ik niet allemaal benoemen daar is het hele Retro gedeelte van NintendoReporters eigenlijk voor bedoeld. Daarbij is het mooier om er dan meer over te kunnen vertellen dan hier een kort zinnetje.

The Legend of Zelda – A Link to the Past is de derde game in de Zelda-franchise. Op de NES waren namelijk The Legend of Zelda en Zelda II – The Adventure of Link eerder al verschenen. Beide titels had ik in mijn korte tijd met de NES (ruwweg 1 / 1,5 jaar) natuurlijk ook al gespeeld. Beide zijn super dat kan ik je zeggen alleen ze hebben niet de magie die A Link to the Past heeft maar daar gaan we later in dit item verder op in.

Release

zelda-alttp-overworld The Legend of Zelda – A Linkt to the Past kwam voor het eerste uit in Europa in September van 1992. Ik was toen net 7, (damn ik begin echt oud te worden) en ik had zo ontzettend veel bij mijn ouders gezeurd omdat ik perse deze game op het moment dat deze uit zou komen wou hebben.

 

Natuurlijk gebeurde dat en wat was ik blij en klaar met zeuren.

Over de game

Voor de mensen die het verhaal niet kennen (reaaaallllyyyy?). Je wordt wakker als je door een stem wordt aangesproken. Je merkt dat je oom niet meer in het huis aanwezig is. Je gaat op zoek naar hem, uiteindelijk vind je hem maar iets zegt je om verder te gaan.

Je leer kort daarna Zelda kennen en na het nodige leer je via diverse karakters over de Pendants of Virtue en het belang van het vinden ervan.

zelda-alttp-dungeon

Ondertussen reis je door diverse gebieden, van kerkers, tot woestijnen, tot moerassen en ga zo maar door. Zoals jullie merken ik wil het spoiler free houden, om zo de nodige zaken ook voor mensen die de game nog nooit gespeeld hebben zo leuk mogelijk te houden.

Je verkrijgt een heel arsenaal aan wapens, die allen hun nut op een bepaald moment zullen aanduiden.

Deze game is simpelweg een klassieker en als je hem niet gespeeld hebt dan heb je een enorm stuk geschiedenis uit de Zelda-reeks links laten liggen.

Ouder worden

Een van de dingen die ik bijzonder vind aan The Legend of Zelda – A Link to the Past is hoe goed deze game oud is geworden. Sinds de eerste keer dat ik hem speelde op de SNES en later toen ik hem via de Virtual Console gespeeld hebben zitten talloze jaren. Maar ik moet blijven zeggen dat ondanks dat het een 2D game is het er nog steeds zo aantrekkelijk uit ziet en je gewoon iedere keer weet te pakken.

En dan hebben we nog niet eens de soundtrack aangeraakt. Ondanks dat we te maken hebben met de 16-bit era heeft deze game zo een ontzettend herkenbare sound. Een sound die de ervaring alleen nog meer beter maakt. Als ik met niet vergis was Koji Kondo ook hier grotendeels verantwoordelijk voor het geluid van deze game.

zelda-alttp-dark-world

Het mooie daarnaast is dat we zoveel elementen die daar ontstaan zijn voor de Zelda-serie voor het eerste zagen en dat je deze nog steed in huidige versie van Zelda terug ziet.

Denk daarbij aan de kerkers met meerdere niveaus (vooruit in Breath of the Wild wijken we daar voor het eerst vanaf), het Master Sword, de hookshot (ook afwezig in BOTW), en een dynamische omgeving met parallelle werelden (ik tel de shrines in BOTW hier wel mee).

Sinds de SNES dagen heb ik deze titel ik denk het nog wel 20 keer uitgespeeld en dat is iets wat ik van vrij weinig titels kan zeggen. De replay value van deze game is gewoon zo ontzettend goed.  Het blijft daarnaast leuk om alle heart containers te verzamelen en oh wee als je er eentje vergeten bent. Het speel neemt je niet echt bij de hand om je ook maar een suggestie te geven waar.

Conclusie

zelda-alttp-sword Dit is een titel die indien je hem nog nooit gespeeld hebt 10000% moet gaan spelen. Het is de moeite zo ontzettend waard. Het voordeel is daarbij dat zodra er een Virtual Console is (ik kijk alweer uit als de Nintendo Switch zijn versie van Virtual Console krijgt) je er vergif op kan innemen dat The Legend of Zelda – A Link to the Past zijn weg daar naartoe zal gaan vinden.

 

Dat is misschien het enige jammere, maar dat is niet eens aan de titel te wijten. Ik denk dat ik deze game al zeker 5 keer gekocht heb. Dat is een principe wat Nintendo onderhand wel eens een keer aan mag gaan pakken bij een Virtual Console welke gekoppeld is aan een ID-systeem zoals dat nu dan ook eindelijk is. Wie weet! 

Dat neemt niet weg dat mocht dat er niet van komen en ik moet weer een keer een bedrag betalen voor The Legend of Zelda – A Link to the Past dat ik daarvoor nog wel een keer over mijn hart strijk. Zo goed is deze goude ouwe retro titel gewoonweg!

Trailer

Om nog even een indruk te geven in bewegende vorm en met geluid hebben we op het internet gezocht naar de trailer van The Legend of Zelda – A Link to the Past voor de SNES uit 1991. Geniet ervan!

video
play-rounded-fill
Ad