Donkey Kong Country Returns

Donkey Kong Country Returns

Review betreft – 3DS Selects versie

Wie kent hem niet, de bruin behaarde aap met de stropdas die Mario in zijn allereerste avontuur het leven zuur maakte door hem met houten tonnen te bestoken. Alles wat Mario, toen nog Jumpman genoemd, wilde was Pauline redden uit de grijpgrage handen van de primaat die tegenwoordig qua bekendheid niet meer onderdoet voor de Italiaanse besnorde loodgieter en zijn broer Luigi.

Donkey Kong begon als schurk in het Nintendo universum maar tegenwoordig is hij dat natuurlijk al lang niet meer en van alle uitstapjes die hij de laatste jaren heeft gemaakt, van kart racer en bongospeler tot golfer en tennisser is hij eindelijk weer eens terug in een platform avontuur op de 3DS/2DS dit keer.

Deze game is inmiddels vijf jaren oud, maar Nintendo brengt hem binnenkort – Juni 2018 – opnieuw uit onder het Selects label dus laten we deze aap eens ontleden en kijken of hij nog bestaansrecht heeft vijf jaren later na de oorspronkelijke release op de Nintendo 3DS.

video
play-rounded-fill

Tiki Tak

Donkey-Kong-Country-Returns-Artwork-Tiki-TakiDe kwaaie Tiki Tak stam – wie kent ze niet – zijn weer eens naar D.K`s eiland gekomen, hebben alle bewoners gehypnotiseerd en de goudgele bananen van onze lianen slingerende vriend gestolen. Aan hem en zijn met jetpacks uitgeruste vriend Diddy om alle dieren te redden, de rust te laten terugkeren en het belangrijkste, de bananen terug te vinden!

De level layout is weer zoals we dat inmiddels wel kunnen dromen, via een grote map ga je van gebied naar gebied om zo alle acht werelden die tjokvol zitten met bananen, munten, K.O.N.G letters en andere geheimen en collectables te klaren en het verhaal tot een goed eind te brengen.

Ben je een completionist, een no stone unturned type speler, dan heb je aan deze game een hele kluif aangezien de levels volledig doorzocht dienen te worden omdat in elk hoekje en gaatje wel iets verstopt kan zitten.

Heb je het spel eenmaal uitgespeeld dan komt er nog een wereld beschikbaar met 8 nieuwe levels, een leuke extra die niet in de originele Wii versie, hier kwam hij origineel op uit en is daarna gepoort naar de 3DS, aanwezig was maar speciaal zijn ontwikkeld voor de nieuwere 3DS versie.

3D Effect

Grafisch is de game er ten opzichte van zijn voorganger op de Wii absoluut niet op achteruit gegaan alles ziet er nog net zo fantastisch en kleurrijk uit en het 3D effect van de 3DS doet de game ook meer dan goed. Doordat de 2D levels regelmatig van perspectief wisselen komt het 3D effect echt goed tot zijn recht en is het gevoel van diepte wat je hier krijgt ook echt een verbetering ten opzichte van de Wii versie.

Enige minpuntje is dat sommige objecten in de achtergrond soms net dat beetje detail/scherpte missen omdat de resolutie van de 3DS net niet hoog genoeg is om de meest kleine details ook goed weer te geven.
Nintendo heeft ook een nieuwe mode toegevoegd die het soms best wel pittige spel ietwat gemakkelijker maakt en bij kortere speelsessies, bijvoorbeeld in de trein, komt dit aspect hier goed uit de verf.

donkey-kong-country-returns-gameplay

Het verhaal en de werelden zijn hier precies hetzelfde als de originele mode maar heb je een extra leven en kan je meer speciale voorwerpen in Cranky`s winkel kopen – zoals extra hits incasseren of de ton die je kan meenemen zodat je Diddy elk moment kunt oproepen – met de bananen munten die in de game te vinden zijn. Het is een kleine toevoeging die het spel iets gemakkelijker maakt voor die toch vaak kortere speelsessies in vergelijking met de console versies.

video
play-rounded-fill

Gameplay

De game laat zich weer prima besturen en doet gewoon wat je ervan verwachten mag, of je nu alleen door de levels rolt, springt en slingert, of met Diddy en zijn jetpacks aan je zijde door de bossen zweeft het werkt allemaal heerlijk soepel. Nintendo is al decennia meester van de gameplay en dat is hier gelukkig ook niet anders.

De gehele game is ook nog eens met twee spelers te doorlopen waarbij de tweede speler Diddy bestuurt en ieder helaas wel in het bezit moet zijn van een exemplaar van de game. Ook qua geluid is het het weer oud en vertrouwd en alle gebruikelijke deuntjes en effecten passeren hier weer de revue, heb je de originele trilogy op de Super Nintendo gespeeld dan is het een feest van herkenning.

Conclusie

Donkey-Kong-Country-Returns-Donkey-Kong-OKDonkey Kong Country Returns 3D heeft sinds de originele release op de 3DS in 2013 na al die jaren nog niets aan kracht ingeboet en is voor één ieder die van ouderwets platformen houdt een absolute aanrader, alles wat je mag verwachten is aanwezig en Nintendo heeft een paar nieuwe dingen toegevoegd die ook daadwerkelijk een verbetering zijn ten opzichte van de Wii versie van acht jaar geleden.

Het 3D effect heeft hier dan ook een absolute meerwaarde. Dat gezegd hebbende , heb je de hem op de Wii al helemaal geklaard dan kan deze game wellicht te weinig nieuwe content bieden om nogmaals een aanschaf te rechtvaardigen.

Final Score
 • 80%
  Visueel - 80%
 • 80%
  Audio - 80%
 • 90%
  Gameplay - 90%
 • 70%
  Moelijkheid - 70%
 • 90%
  Content - 90%
 • 70%
  Extra's - 70%
80%

Samenvatting

Donkey Kong Country Returns 3D heeft sinds de originele release op de 3DS in 2013 na al die jaren nog niets aan kracht ingeboet en is voor één ieder die van ouderwets platformen houdt een absolute aanrader