NintendoReporters – Game of the Year – Patrick

NintendoReporters – Game of the Year – Patrick

Wat een eerste jaar, of ja eerste 9 maanden eigenlijk voor de Nintendo Switch! Het fiscale jaar loopt nog door tot eind Maart 2018 maar ik kan denk ik zonder enige twijfel wel stellen dat de Nintendo Switch een daverend succes is.

In dit jaar zijn er een tal van titels uitgekomen voor de Nintendo Switch en zoals ieder goed medium het beaamt hebben wij ook als NintendoReporters Staff onze eigen Game Of The Year uitgekozen. De publieke award daar kan nog steeds voor gestemd worden, hiervan zal volgende week, 28 December, de winnaar bekend gemaakt worden.

Voorwoord

Er zijn redelijk wat titels die echt enorm goed waren maar die niet in mijn top 3 van dit jaar gevallen zijn.

Ik wil deze titels toch nog kort even benoemen; Mario Kart 8 Deluxe, Splatoon2, The Elder Scrolls V: Skyrim, Sonic Mania, Xenoblade Chronicles 2, Arms, Steamworld Dig 2, Ittle Dew 2+ zijn stuk voor stuk titels die eigenlijk een plek in je Nintendo Switch collectie verdienen. Allemaal om verschillende redenen natuurlijk.

bronze_mushroom

Mario + Rabbids – Kingdom Battle

Laten we eerlijk zijn, misschien wel de leukste verassing van het jaar. Een game waarvan bijna iedereen zei toen we het eerste gelekte artwork zagen; “Waarom”, “Dat gaat nooit niets worden”, “Oei Nintendo wat doe je nu!”.

Maar man oh man wat heeft het team van Ubisoft Milan, Ubisoft Paris en Nintendo ons toch laten zien wat ze kunnen. Deze titel is puur plezier om te spelen. Van alles op gebied van audio, video tot gameplay. Het zit gewoon zo goed in elkaar.

De cutscenes zijn een plezier voor het oog maar de humor sluit zo goed aan op zowel de Rabbids als Mario universe. 

Op gebied van audio moet er ook natuurlijk een woord van dank naar de grootmeester Grant Kirkhope! Al sinds zijn vroege Rare dagen ben ik een fan van al het werk wat deze man heeft mogen ondersteunen. Geluid maakt of breekt een setting.

Doorgaans was ik geen fan van turn based strategie games maar deze game heeft daar verandering in gebracht. Ik heb tot op heden nog geen kans gehad om de Versus mode echt te bekijken maar alleen al die toevoeging maakt de game nog interessanter dan hij al was. Tel daarbij nog eens op dat er nieuwe content aankomt volgend jaar. 

video
play-rounded-fill

Deze game hoort in je Nintendo Switch collectie ondanks welke bezwaren je ook hebt ten opzichte van de Rabbids.

silver_mushroom

Super Mario Odyssey

Mario is terug en hoe!

Voor het eerst in een 60fps variant waarin je weer relatief vrij bent ten opzichte van Mario games van de laatste jaren. Super Mario Odyssey geeft ons een blik in de toekomst van wat we van nieuwe Mario titels mogen gaan verwachten. 

De throwbacks naar andere games, de retro-elementen alles zorgt ervoor dat dit een titel is om niet te vergeten. Het aantal kingdoms daarbij geeft een heel grote keuze aan settings, problemen, vijanden etc.

Visueel is de game een parel maar ook is in deze titel de keuze voor de muziek zo enorm goed. Ik zou me afvragen wat een combinatie van Mario als game met Grant Kirkhope zou doen. Maar wie weet komt dat er ooit nog van.

Mario heeft met deze titel laten zien dat hij na 30 jaar nog steeds heer en meester is op gebied van platforming. We kijken nu al uit naar Mario’s volgende avontuur! Voor onze volledige gedachten over Mario check onze eerder review van Super Mario Odyssey.

video
play-rounded-fill

Super Mario Odyssey is een geweldige game die dicht bij perfectie komt op enorm veel vlakken. Maar niet perfect is en dat moet ook gezegd kunnen worden want dat maakt de game totaal niets minder waard!

gold_mushroom

The Legend of Zelda – Breath of the Wild

Op voorhand; de keuze tussen Mario en Zelda is een ontzettende moeilijke, dit omdat beide games echt extreem goed zijn. Ze kennen allebei maar lichte punten van kritiek op een verder bijna perfecte uitvoering. Maar zoals Henny Huisman het zie; er kan er maar 1 de winnaar zijn.

En dat moet met enige zekerheid toch zijn; The Legend of Zelda – Breath of the Wild!

Voor het eerst mochten we een lancering van een Nintendo console meemaken met een Zelda game. Dat was nog nooit eerder gedaan. Maar ik geloof nog steeds dat dat alleen als de Nintendo Switch zo een enorme boost heeft gegeven.

Maar combineer dat feit even met de manier waarop Nintendo de marketing voor zowel The Legend of Zelda – Breath of the Wild als de Nintendo Switch gestart heeft. Ze zijn nog nooit zo goed geweest in marketing!

Voordat ik te ver afdwaal, terug naar The Legend of Zelda – Breath of the Wild. De game geeft je volledige vrijheid in een open wereld die zijn weerga niet kent. Wil je direct proberen om naar Hyrule Castle te gaan en het op te nemen tegen Ganon. Sure dan doe je dat toch? Kans dat je het haalt is klein maar het kan, speedrunners hebben het bewezen etc.

Maar kies je eigen pad, groei hoe jij wilt (hartjes / stamina), voltooi wat jij wil. Het spel leeft en ademt vrijheid.

Daarnaast is het niet een Zelda-game die het principe van handje vasthouden kent. Iets wat een welkom iets is.  Dat laatste zie je goed terug in Master Mode, of nog meer in het begin van het tweede DLC pakket Champions’ Ballad. DLC? Juist Zelda met DLC … een first … en het maakt de game nog interessanter. De DLC hebben we onlangs besproken.

Minimalistische muziek; ik had ook een iets meer aanwezig orchestral principe niet verkeerd gevonden maar kan me in deze keuze nog steeds meer dan vinden.

Gameplay is ongekend, wat er allemaal mogelijk is gebaseerd op de game-wereld dat kun je allemaal niet voorstellen. Als je het kan bedenken is het vaak gewoon mogelijk. Wederom vrijheid.

Daarnaast heeft de game sinds zijn lancering circa 420 uur van mijn tijd kunnen opslokken (bedankt koroks). Maar ook na die 400+ uur speelde ik de game nog steeds met veel plezier. Speelde want ik ben nu echt door alles heen wat er te doen is in de game op zowel normal als Master Mode.

video
play-rounded-fill

The Legend of Zelda – Breath of the Wild heeft een nieuwe standaard gemaakt voor de Zelda-franchise maar misschien nog meer voor open world games in het algemeen. Deze game zal als een blauwdruk gebruikt gaan worden voor enorm veel games die ons in de toekomst zullen gaan begroeten.

Daarvoor mijn welgemeende dank en daarom verdiende deze game ook met gepatste trotst de titel NintendoReporters – Game Of The Year – 2017!


Ik ben benieuw dat jullie vinden van mijn top 3 spellen van het jaar en kijk ook uit naar wat jullie als publiek gaan stemmen. Kijk voor de resultaten daarvan op 28 December weer naar ons medium!

Ad