Super Mario Odyssey

Super Mario Odyssey

Waar te beginnen waar te beginnen … want damn wat kijken we ontzettend uit naar Super Mario Odyssey voor de Nintendo Switch. Misschien is het goed om eens te kijken waar we van afkomen als het om Mario games gaat in de afgelopen jaren voor we gaan kijken naar dit nieuw avontuur.

A trip down memorylane

In de afgelopen jaren zijn er stiekem toch nog redelijk wat Mario games uitgekomen. Dat is als je alle games meeneemt waar Mario een rol in speelde. Als we kijken naar echte concrete single player 3d games zoals Super Mario Odyssey is moeten we eigenlijk al weer terug naar de Wii. Natuurlijk hebben we op de Wii U games gehad in de New Super Mario Bros setting in 2012 en Super Mario 3D World  in 2013.

Maar deze games staan in vergelijking met Super Mario Galaxy 1 en 2 op de Wii op een heel ander gebied. Begrijp ons goed, de Wii U Mario games waren goed en leuk maar ze waren meer bedoeld als een multiplayer ervaring dan een echte single player zoals de Galaxy games waren.

Daarnaast heeft Mario natuurlijk in een tal van games zijn opwachting gemaakt, van tennis tot party Mario deed het allemaal maar nu is het weer tijd om van ouds een single player adventure te worden.

Super Mario Odyssey

Super Mario Odyssey voor de Nintendo Switch staat alweer bijna voor de deur, nog minder als twee dagen te gaan op het moment van schrijven. Dit nieuwe Mario avontuur belooft ongetwijfeld de knaller van dit najaar te worden en dat met een toch al succesvol Switch jaar achter de boeg met titels zoals Breath of the Wild, Mario Kart 8 en een onverwachte hit zoals Mario + Rabbids Kingdom Battle.

Je zou bijna denken dat na al die jaren op avontuur gaan Mario onderhand wel het hele universum heeft gezien. Min of meer letterliijk zelfs in Super Mario Galaxy 1 & 2. Maar niets is minder waar, want in Super Mario Odyssey gaat onze Italiaanse vriend op wereldreis in wat  zijn grootste avontuur ooit lijkt te zijn!

Het verhaal achter Super Mario Odyssey

In Super Mario Odyssey probeert Bowser prinses Peach eindelijk voor zichzelf te winnen door met haar te trouwen. Mario moet hier natuurlijk niets van hebben en hij moet er alles aan doen om prinses Peach te bevrijden.

super-mario-odyssey-preview-wedding-invite

Helaas heeft Bowser dit keer de sterkere hand en gooit Mario van z’n vliegende schip af, en vliegt er vandoor met prinses Peach nog aan boord.

Maar Mario wordt sterker door een gloednieuw personage in het Mario-universum genaamd Cappy. Waardoor hij alsnog de redder in nood kan gaan zijn. Met behulp van Cappy, letterlijk een pet met ogen, kan Mario allerlei nieuwe moves uitvoeren. Mario kan Cappy alle kanten opgooien om objecten en vijanden te raken. Cappy kan zelf ook gebruikt worden als een platformp om op te springen om zo bij nog meer geheimen te komen!

Maar Cappy heeft nog een bijzondere vaardigheid en dat is zijn grootste: de capture ability. Wanneer Mario Cappy gooit naar een object, personage of vijand dat geen hoofddeksel draagt, neemt Mario de gedaante daarvan aan.

Dit is een totaal nieuwe vaardigheid qua Mario games in het algemeen die vast zal zorgen voor nieuwe gameplay ervaringen. 

Samen gaan ze in ieder geval achter Bowser aan om zijn plannen te verijdelen.

Geen papieren hoedje

De capture move zorgt voor een nieuwe manier  als het aankomt op het oplossen van puzzels maar ook het verkennen van de spelwereld verandert er geheel mee. Lijkt een afstand niet te overbruggen gebruik Cappy als platform of kijk naar wat Cappy kan doen met je omgeving.

super-mario-odyssey-preview-meet-cappy

Dit is iets wat we al 30 jaar met Mario games doen, maar in Super Mario Odyssey is het zelfs mogelijk om met de capture move de gedaante van een Lava Bubble’s aan te nemen en gewoon door het lava heen te zwemmen naar de overkant. Hoe je het doet het kan allemaal wat de gameplay enorm divers maakt.

En hoe raar de capture move ook klinkt, na twee keer is het alsof je nooit anders gewend bent . Super Mario Odyssey zit namelijk vol met allerlei verschillende vijanden, oude en nieuwe! Heb jij altijd al als een Goomba rond willen lopen? Nu kan het!

Mario fans zullen ook al snel de patronen van de aanvallen van vijanden door hebben, en weten wat voor fratsen ze allemaal kunnen uithalen na het overnemen van een gedaante.

Het is alsof je op vakantie bent

Van wat we qua Super Mario Odyssey gespeeld en gezien hebben kunnen we opmaken dat een redelijk aantal verschillende Kingdoms zijn en elk Kingdom wordt bewoond door een andere soort levensvorm.

Je begint in ieder geval in Cap Kingdom waar je op een leuke manier de gameplay basics leert die je op je avontuur nodig hebt om de hele wereld te verkennen.

Power moons … power moons everywheeere

De manier waarop je de Kingdoms verkent verschilt van level tot level. New Donk City en Seaside Kingdom zijn gigantische open ruimtes waarin de speler vrij is om te verkennen, terwijl Luncheon Kingdom een wat meer recht toe recht aan is maar zich verder ontwikkelt naarmate je bepaalde doelen bereikt hebt.

super-mario-odyssey-preview-power-moons

Wat alle Kingdoms gemeen hebben is dat ze gigantisch aanvoelen en het spel nodigt je uit om ze allemaal tot in de puntjes te gaan verkennen. Mario’s doel in Super Mario Odyssey is namelijk om zoveel mogelijk Power Moons te verzamelen zodat zijn schip de Odyssey genoeg kracht heeft om Bowsers locatie te bereiken.

Super Mario Odyssey kent enorm veel Power Moons om te verzamelen, en met enorm bedoelen we ook enorm. Bij een berekening van Nintendolife kwamen ze op een MINIMUM van 600 power moons uit. Gekscherend was het eerste wat wij hier zeiden; power moons are the new koroks. Meer power moons alleen al om te ontdekken dan er Shines, Stars etc waren in alle eerder Mario games bij elkaar.

Gelukkig geeft Super Mario odyssey duidelijk aan welke Power Moons je al hebt, en hoeveel je er nog nodig hebt. Sommige Power Moons worden duidelijk in beeld gebracht door het spel en zal je vanzelf vinden door het pad van een Kingdom te volgen. Maar een onbekend aantal Power Moons zitten goed verstopt in alle hoekjes en gaatjes van de Kingdoms en vereisen de speler echt te zoeken.

Een wereldreis van proporties

Net als een echte reiziger kan Mario in elk Kingdom een bijpassende outfit scoren. Deze koop je in de Crazy Cap souvenirwinkels met oude vertrouwde Mario muntjes of lokale valuta. Deze lokale valuta is paars van kleur en heeft in elk Kingdom weer een andere passende vorm.

super-mario-odyssey-preview-globe

De outfits die je kunt scoren voor Mario zijn altijd verassend en refereren vaak ook naar andere spellen uit de geschiedenis van de Mario-serie.

Door al die collectibles hebben we al een keer geopperd dat dit min of meer Mario meet Banjo-Kazooie, iets wat geen slecht ding is want wie heeft geen liefde voor onze wijlen Rare beer en vogel?

Outro

Super Mario Odyssey beloofd een simpelweg een bijzonder groot en leuk avontuur te worden. De terugkeer naar open werelden vol mogelijkheden tot verkennen en verzamelen doet denken aan de oudere Mario titels die we in de inleiding van deze preview al aanhaalden en wij verwelkomen dat met open armen.

video
play-rounded-fill

Nog 2 dagen (op het moment van schrijven), dan sluiten we ons af van de buitenwereld (bye social life) en gaan we deze game geheel proberen te verkennen. Yes we hebben vrij van onze day-to-day job speciaal voor Super Mario Odyssey, alleen dat al geeft aan hoe ontzettend we uitkijken naar deze titel.

We zullen met alle goed wil proberen om in de loop van volgende week al een concrete review van de game te doen maar gezien het aantal collectibles … misschien hebben we simpelweg wat meer tijd nodig.

Kijk jij ook uit naar Super Mario Odyssey? Haal je hem op dag 1? Heb je hem vooraf besteld? Voel je vrij om het ons te laten weten!